Akár 500 millió dollárt is fizethet az Apple az iPhone-ok lassításáért

Ezúttal egy csoportos polgári perben született a felhasználók számára kedvező döntés.

Akár 500 millió dollárt is fizethet az Apple az iPhone-ok lassításáért

Az Apple kapcsán 2017-ben derült ki, hogy szándékosan lassította a felhasználók régebbi okostelefonját, méghozzá olyan módon, hogy arról nem nyújtott semmilyen játékoztatást az érintetteknek. Ha a felhasználók nem jönnek rá a turpisságra, és kutatják fel a jelenség okát, akkor talán a mai napig nem árulta volna el az Apple, hogy miként avatkozik be a színfalak mögött.

Az iPhone-ok lassítása okán az Apple-t számos esetben perelték be globálisan. Nemrégiben szültetett az egyik ilyen perben döntés Franciaországban, melynek keretében a cupertinói alakulatot 25 millió eurós büntetéssel sújtották. A mostani csoportos perben azonban ennél sokkal többet kell majd fizetnie, bár arról azért szó nincs, hogy komolyabban megrázza majd a több mint 200 milliárd dolláros tartalékkal rendelkező vállalatot.

Ha esetleg valaki nem hallott a szóban forgó ügyről, arról van szó, hogy az Apple egy olyan algoritmust hozott létre az iPhone-okra, ami képes volt felmérni az akkumulátor állapotát, és annak megfelelően leszabályozta az eszköz processzorának a teljesítményét. Mivel alacsonyabb órajelen üzemelt a mobil, nem kellett attól tartani, hogy túl nagy terhelést szabadít a telepre, így nem állt le véletlenszerűen az eszköz. Ugyanis az elhasználódott akkuk esetében előfordulhatott az, hogy alacsonyabb töltöttségi szinten instabillá vált az energiaellátás, és ennek következtében az iPhone leállt.

Galéria megnyitása

Fontos, hogy nem azonnal találtak rá a felhasználók az Apple lassításért felelős „fejlesztésére”. A vállalat az iOS 10.2.1-től kezdődően alkalmazta azt az eljárást, ami a mobilok teljesítményének a csökkenéséhez vezetett, de csak az iOS 11.2 megjelenését követőn kapott ez igazán nagy figyelmet. Tehát már a második „hullámnál” bukott ki az Apple tevékenysége, ami egyértelműen súlyosbította a vállalat helyzetét.

A perben olyan felhasználók érintettek, akik iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus vagy iPhone SE készülékeket használtak iOS 10.2.1 vagy frissebb operációs rendszerrel, valamint azok, akik iPhone 7 és iPhone 7 Plust birtokoltak az iOS 11.2-vel vagy frissebb szoftverrel. Ezekben az esetekben az Apple ugyanis még teljesen elfelejtette a felhasználókat értesíteni.

Az Apple jelen állás szerint 310 és 500 millió dollár közötti összeget fizethet majd. A csoportos polgári pert kezdeményezők markát akár 3500 dollár is ütheti majd az ügyben, azok pedig, akik az érintett mobilokkal rendelkeznek, rendelkeztek, 25 dolláros kompenzációval számolhatnak, amennyiben jelentkeznek az összegért. Az ügyvédek zsebébe pedig összesen 90 millió dollár vándorolhat.

Fejenként igazából nem jut túl nagy összeg a felhasználóknak, de ez a döntés lendületet adhat más pereknek ugyanebben az ügyben, ugyanis vannak még folyamatban levő vizsgálatok ebből az okból kifolyólag.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap