Shop menü

A ZAVAROSBÓL HALÁSZTA „ÚJ” KÖZÉPKATEGÓRIÁS CHIPJÉT A QUALCOMM

A Snapdragon 6s Gen 3 valószínűleg a Snapdragon 695 helyét fogja átvenni a kínálatban, de eléggé furcsa szerzet, ahogy azt látni fogjuk.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A zavarosból halászta „új” középkategóriás chipjét a Qualcomm

A Qualcomm azért vezette be az új névadási sémát, hogy rendet tegyen a kínálatában, de az utóbbi időben már megint azt lehet látni, hogy elkezdett teljesen kusza módon elnevezni chipeket. A Snapdragon 7 szériában már van 7+ és 7s is, néha pedig már megint következetesség nélkül választ nevet. Erre remek példa hírünk alanya, a Snapdragon 6s Gen 3.

Most a Snapdragon 6 Gen 1 chipet követően azonnal a Snapdragon 6s Gen 3 jött, ami már eleve furcsa kicsit, pedig ez még csak a jéghegy csúcs. A technikai háttérért tekintve ez az egység igazából elmarad a Snapdragon 6 Gen 1-től. A kis „s” azt jelzi, hogy lassabb, mint a normál számozott chip, de azért az már erős túlzás, aminek itt tanúi lehetünk.

A Snapdragon 6 Gen 1 négy Cortex-A78 magot és ugyanennyi Cortex-A55 magot rejtett, miközben az „újdonság” csak kettő Cortex-A78 egységet használ hat darab Cortex-A55 mellett. Továbbá az Adreno 710 integrált grafikus vezérlővel szemben egy régebbi Adreno 619-et vonultat fel. De lesz mér rosszabb, hiszen nem 4 nm-es a lapka, mint az elődjének tűnő konstrukció, hanem csak 6 nm-en készül. Továbbá a kapcsolati képességei is gyengébbek, és egészen meglepő módon a 4K videózást sem támogatja, csak 1080p-re képes.

Egyáltalán nem úgy érződik, hogy a Snapdragon 6s Gen 3 egy 2024-re tervezett lapka, és a valóság az, hogy tényleg nem is az. Az újdonság az SM6375-AC azonosítót kapta meg, az SM6375 pedig a Snapdragon 695 volt, pontosan olyan jellemzőkkel, mint amik fent olvashatók. Annyi fejlődést lehet látni, hogy nem 2,2 GHz az órajele a tempóra hangolt magoknak, hanem 2,3 GHz-es órajelen üzemelhetnek.

Galéria megnyitása

Nagyon nehéz arra magyarázatot találni, hogy ez hogy sikerült. Ráadásul még 4G LTE-s változat is készül a Snapdragon 6s Gen 3-ból, ami végképp meglepő. Annak a változatnak SM6370 lesz az azonosítója. Még azt is hozzá kell tenni, hogy ez ilyen formában már majdnem a Snapdragon 4 szériás lapkák tempójára fog lassulni, biztosan elmarad majd a teljesítménye a Snapdragon 6 Gen 1 chiptől, ami a neve alapján két generációval régebbi, valójában persze újabb a felépítése.

Full HD+ megjelenítővel lehet összeházasítani a chipet, és 120 Hz-es megjelenítési mód is támogatott. Az 1080p (60 FPS) videózás lehetősége mellett 108 megapixeles kamerát is képes kezelni a most bejelentett rendszerchip, ebből a szempontból tehát nem lehet rá semmilyen nemű panasz. Két kamerát is képes egyszerre kezelni, és a videókat H.265 formátumban rögzítheti, lejátszásnál pedig VP9 opciós is akad.

A Snapdragon X51 mobil hálózati modemet használja, ami már egy régebbi darab, de tudja a mmWave támogatást a Sub-6 mellett, és 2,5 Gbps-os letöltési sebességet érhet eé. A FastConnect 6200 kapcsolati alrendszer van a lapka mellett, ami 2x2 MIMO Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.2 támogatással szolgál.

A Snapdragon 6s Gen 3 kifejezetten megfizethetőbb középkategóriás okostelefonokban bukkanhat majd fel; olyan készülékekben, amik korábban a Snapdragon 695-öt vették volna használatba, csak annak a neve 2024-ben már nem mutat olyan jól. Állítólag erre az új chipre épülhet például a Moto G85.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére