A Windows 8.1 Preview már nem tartalmaz Windows-élményindexet

A megszokott szolgáltatás a jelek szerint kikerült a Windows 8.1 Preview kiadásából.

A Windows 8.1 Preview már nem tartalmaz Windows-élményindexet

A Windows 8.1 Preview új szolgáltatásaival, illetve friss kiegészítéseivel kapcsolatos fórumtémák manapság igencsak pörögnek, de nincs ebben semmi csoda, hiszen ahogy egyre többen és többen szánják rá magukat, hogy kipróbálják az új operációs rendszer bemutató változatát, úgy egyre több és több kérdés, illetve probléma merül fel.

A legfrissebb érdekesség egy régi, jól megszokott szolgáltatással kapcsolatos: a jelek szerint a Windows 8.1 Preview nem tartalmazza a Windows Experience Index szolgáltatást, amit Windows-élményindexként is ismerhetünk. A rendszer tulajdonságainál megjelenő Windows Performance Index egy pontszám segítségével ad képet az adott konfiguráció képességeiről, illetve teljesítményéről - ez a szolgáltatás a Windows Vista óta minden Windows operációs rendszernek része, de a hagyomány a Windows 8.1 érkezésével véget érhet, legalábbis egyelőre nagyon úgy fest a kép.

Windows-élményindex Windows 7 alatt - Windows 8.1 Preview alatt már nincs

A Windows Performance Index különböző tesztek lefuttatásával, azok eredményeinek megfelelően pontozza az adott rendszer teljesítményét. A szolgáltatás a processzor, a memória, a GPU és az adattároló teljesítményét egyaránt méri, sőt, a rendszer játékok alatti teljesítményét is próbálja pontozni. Az így kapott pontszámok közül a legalacsonyabb eredmény lesz a végső pontszám, azaz a leggyengébb láncszem képességeit tükrözi a végső Windows-élményindex.

A Windows Vista és a Windows 7 esetében a Windows Performance Index arra szolgált, hogy elárulja, érdemes-e bekapcsolni az adott konfiguráción az Aero támogatást, illetve az áttetszőséggel játszó effekteket. Erre az értékre a Game Explorer is alapozott, ami azért jött létre, hogy a PC-s játékok dobozán egyértelműen látható legyen, milyen minimális rendszerkövetelményt támasztanak az adott konfigurációval szemben.

Persze a kiadók a Game Explorer jelölést többnyire nem alkalmazták, a Windows 8 pedig mind az Aero-val, mind pedig a Game Explorerrel szakított. Úgy tűnik, a Windows Performance Index is megy a süllyesztőbe - kivéve, ha a Microsoft a Windows 8.1-es kiadásának végleges változatába mégis beépíti. Mivel a Windows-élményindexnek manapság már úgysincs komoly jelentősége, így nem lennénk meglepve, ha a Windows 8.1 végleges kiadásában sem kapna helyet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward