Shop menü

A TWITTER JELEZTE, HOGY SZÁNDÉKOSAN BLOKKOLNAK KLIENS APPOKAT

Eléggé ködös egyelőre a helyzet, és nem úgy tűnik, hogy a platform nyitott lenne a mindenki számára elfogadható megoldás megtalálásában.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Twitter jelezte, hogy szándékosan blokkolnak kliens appokat

Napokon át tartó találgatásokat követően a Twitter közölte, hogy miért álltak le múlt héten a harmadik féltől származó kliens alkalmazások. De igazából a fejlesztők nem lettek sokkal előrébb az ügyben, mivel igencsak ködös magyarázattal sikerült előállnia a vállalatnak az ügyben. A cél minden bizonnyal az, hogy mindenkit a hivatalos app irányába tereljenek.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, napokon keresztül teljes bizonytalanságban hagyta a mikroblog az olyan applikációk fejlesztőit, amik a Twitter használatában nyújtanak segítséget. A Tweetbot és a Twitterific is érintett az ügyben mások mellett. Egyik pillanatról a másikra állt le ezeknek a szotvereknek a működése, és nem igazán lehetett azt tudni, hogy mi a helyzet valójában. Most befutott az első hivatalos visszajelzés a Twitter részéről, de szó nincs arról, hogy tisztrázódott volna a helyzet.

„A Twitter érvényre juttatja a korábban bevezetésre került API szabályait. Ez eredményezheti azt, hogy néhány alkalmazás nem működik.” – olvasható a vállalat által publikált tweetben.

Nem is a Twitter saját csatornáján jelent meg a tájékoztatás, hanem a Twitter Dev fiók állt elő az információval. Ezen közli a vállalat azokat az információkat, amik a fejlesztők számára érdekesek elsődlegesen. A Tweetbot és más, harmadik féltől származó applikációk készítői most valószínűleg eléggé frusztráltak lehetnek, mivel semmilyen konkrét magyarázatot nem kapnak arra, hogy pontosan mi a probléma. Továbbá az érintett felhasználók sem örülhetnek túlságosan a mostani helyzetnek.

Galéria megnyitása

A Tweetbot üzemeltetője néhány napja megpróbálta az alkalmazását visszahozni azzal, hogy kicserélte az eredetileg használt API kulcsokat, ami egy működő taktikának bizonyult, de csak átmentileg. Ráadásul mivel a Twitter szigorúan korlátozza az API-k jogait alapesetben, ebből kifolyólag az átmeneti működés közben is korlátozottan üzemelt a Twitter kliens program.

A Twitter Dev állítása alapján az applikációk valamilyen módon szabályellenesen üzemelnek. De hogy mi lehet az a szabály, amit megszegnek, azt egyáltalán nem lehet tudni, hiába lesz lassan egy hete, hogy a leállás megtörtént, részleteket nem közöl a Twitter semmilyen formában.

Galéria megnyitása

„Ha van valamilyen régóta fennálló szabály, amelyet az elmúlt több mint 10 évben tudtunk nélkül megszegtünk, szeretnénk tudni, mi az, és ha lehetséges, szeretnénk megfelelni neki.” – jelentette ki Paul Haddad, a Tweetbot társalapítója. Egyébként könnyen lehet, hogy tényleg van valami ilyen korlátozás, amit az évek során a Twitter bevezetett, csak nem érvényesítette, mindig akadnak ilyenek, de akkor sem világos, hogy miért nem közli a cég, hogy mi a gond.

Egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a Twitter a probléma megoldására törekedne, vagy szeretné, hogy a kliensek újra üzembe tudjanak állni. Miközben azt is látni kell, hogy néhány alkalmazás egyébként még működik.

Vannak olyan kliensek is, amik gond nélkül üzemelnek Legalábbis még jelenleg ez a helyzet. A beszámolók szerint az Albatross nevű app megfelelően működik, és a Fenix applikáció iOS-re szabott verziója is megy. Remélhetőleg belátható időn belül változtat a hozzáállásán a Twitter, és el fogja mondani az érintetteknek, hogy pontosan mi is a gond, és sikerül a különböző oldalon álló fejlesztőknek megtalálni a mindenki számára elfogadható megoldást.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére