A torrent razzia, és ami mögötte van

Mi történt előző héten, és hogyan tovább? Maguk az érintettek meséltek róla mi is van a háttérben.

A torrent razzia, és ami mögötte van

Torrentek

Előző hét szerdán a rendőrség számos torrent szervert lefoglalt, óriási csapást mérve a hazai torrentes közösségre. A legnagyobb oldalak tűntek el egyik pillanatról a másikra, van amelyik ideiglenesen, van amelyik talán végleg. Névtelenül nyilatkoztak is az érintettek, így az ő véleményük is benne lesz a mai cikkben, de mielőtt ennyire előre ugranánk, szeretnénk tisztába tenni a laikusok számára pár alapfogalmat, hogy mégis mi az a BitTorrent protokoll, hogyan működik és milyen jogi kérdéseket vet fel. Aki úgy érzi, hogy ebben a témakörben nem lehet őt zavarba hozni, az nyugodtan ugorjon a következő oldalra, a többieknek pedig jöjjön egy kis alapozó.

Mik is azok a torrentek?

A BitTorrent protokolt Bram Cohen írta még 2001-ben, hogy könnyebben lehessen nagy adathalmazokat megosztani, anélkül, hogy egy központi szervert terhelne mindenki, mint a http és az FTP esetében. A BitTorrent használatával mindenki részt vesz az adatforgalomban még akkor is, ha nincsenek meg neki a teljes fájlok. Azok ugyanis apróbb szeletekre vannak vágva, és a már beszerzett szeleteket mindenki meg tudja osztani a többi felhasználóval.

Az egész procedúra úgy kezdődik, hogy van valaki, aki szeretne megosztani egy fájlt másokkal. Mivel neki megvan a teljes fájl, ezért ő lesz a seeder, a fájlja pedig a seed. Ezután mások csatlakoznak hozzá, akiknek a kliensei elkezdenek egy-egy szeletet letölteni a seed-ből, ők a peer-ek. Azokat a szeleteket, amik már teljesen megvannak nekik, elkezdik megosztani. Ennek köszönhetően tehermentesíthetik a seedert, aki így azokat a szeleteket töltheti fel másoknak, ami nincs meg senkinek még, vagy csak kevés kliensnek. Amelyik felhasználóhoz megérkezett a teljes fájl az seederré válik. Természetesen ezt az egész folyamatot valaminek koordinálnia kell, a kliensek nem egy varázsgömbből veszik a peerek és seedek elérhetőségeit. Az olyan szervereket, amik segítik az adatcserét trackereknek hívjuk. Ezek adják meg az ugyanahhoz a torrenthez csatlakozó seedeknek és peereknek egymás elérhetőségeit.

Ahhoz, hogy leszedhessünk valamit, szükségünk lesz a hozzá tartozó torrent fájlra. Ez tárolja többek között az információkat arról, hogy mekkora szeletekre van felosztva a megosztott tartalom, ezekhez mi az ellenőrzőkód és mely tracker(ek) végzik a koordinációt, hová kell csatlakoznia először a kliensnek. Vannak torrent gyűjtőhelyek, amik sok esetben trackerként is működnek, de fontos látni, hogy ettől még magukat a letölthető adatokat nem tárolják. Az olyan szervereket, amiken megtalálható egy-egy torrent teljes tartalma seed szervereknek hívjuk.

A torrentes megosztási forma egyik hátránya, hogy anonimitást nem kínál, hiszen a trackernek tudnia kell az aktív felhasználók IP címeit. Erre vannak áthidaló megoldások, mint például a VPN szolgáltatások, de egyébként ritka, hogy a végfelhasználót piszkálnák (viszont nem példa nélküli). Főleg, hogy a jogi szabályozás itthon elég hiányos. Mivel egy letöltő csak egy-egy, önmagában használhatatlan szeletet szed össze különböző helyekről, ezért tartalomtól függetlenül nem követ el bűncselekményt, főleg ezért is vadásznak inkább a szerverekre. Az előző heti eset azért tér el erősen az eddigiektől, mert rengeteg trackert is lefoglaltak. Eddig főleg az olyan gépek voltak a célpontok, amik tele voltak jogsértő tartalommal (FTP-k, seed szerverek, stb.).

A hangsúly pedig a jogsértőn van, mert az egy téveszme, hogy a BitTorrent egyenlő a warezzel, egyre közkedveltebb forma teljesen legális tartalmak megosztására is, és pont ezért lehet felháborító amikor olyanról olvashatunk, hogy vannak olyan internet szolgáltatók, amik lassítják a P2P hálózatok sebességét, arra hivatkozva, hogy azok viszik el a sávszélesség jelentős részét. Ez utóbbi igaz, de nem fogja például megnyugtatni azt a World of Warcraft játékost, aki órákat vár a legfrissebb patchre (a Blizzard Downloader is BitTorrent alapú). No de lapozzunk egyet és lássuk mi történt előző héten és mit mondanak erről az érintettek.

A razzia

A razzia

A razzia június 16-án, szerdán, 11 óra körül kezdődött, és az információk szerint a rendőrség körülbelül 15 autóval ment ki a helyszínekre és pár óra alatt végeztek is, mert pontosan tudták mely gépekért mennek. Csütörtökön és pénteken további gépek is lefoglalásra kerültek. A hivatalos közleményben ez áll:

[italic]A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitánysága szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást folytat ismeretlen tettes ellen az Audióvizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány, valamint a PROART Szövetség a Szerzői Jogokért képviselőinek a feljelentése alapján.

Az angyalföldi rendőrök 2010. június 16-án –egy időben- egy összehangolt akció keretében Budapest területén egyszerre több szerverhotelben lévő internet szolgáltató cégnél, valamint egy műszaki főiskolán tartottak házkutatást. A nyomozás során beazonosították a nyomozók a legnagyobb hazai és nemzetközi fájlcserélő torrent oldalakhoz tartozó statisztikákat-, adatokat tartalmazó szervereket, valamint a fájlcserélés alapját adó átjátszó- és tartalom szervereket, amelyeken több tízezer szerzői joggal védett művet közvetítettek, osztottak meg jogosulatlanul a nyilvánosság felé a szerzők és kiadók engedélye nélkül, a szolgáltatást igénybe vevők közreműködésével.

BRFK Kommunikációs Osztály

[/italic]

Felvétel a razziáról

A szerdán lefoglalt 50 gép között 40 seed-szerver volt, a többi tracker vagy proxy. Az elvitt szervereken összesen 500TB-nyi jogsértő tartalom van, így ez az egyik legnagyobb „fogása” a rendőrségnek ez eddigi razziákat tekintve. Mint az adatokból is látszik ezúttal kifejezetten a seed-szerverek voltak a célpontok, az FTP-k, SMS-es helyek, és egyéb fizetős szolgáltatásokat nyújtó oldalak biztonságban átvészelték a gépbegyűjtést. A ProArt szerint minden internet szolgáltatót figyelmeztettek a razzia előtt, hogy olyan szervereknek adnak otthont, amik több száz jogvédett anyagot tartalmaznak (mint kiderült, a figyelmeztetés azért nem mindig jutott el oda, ahova kellett volna). A szerdai razzia után több hazai torrent oldal kapcsolt le, vagy mert elvitték a szerverét, vagy mert biztonsági okokból jobbnak látták, ha ideiglenes visszavonulót fújnak. Van amelyik már újraindult, sokan pedig külföldre költöztették szervereiket, pontos követést az ASVA.info oldalán találhattok, ők voltak az elsők akik írtak az egész razziáról és naprakész információk alapján frissítik az oldalukat.

Mindenképpen érdemes figyelni az adataikra, mert a szerverek lekapcsolása után nagyon gyorsan elkezdtek terjedni a phising oldalak, amiknek a belépési felülete nagyon hasonlít az eredeti oldaléra, csak épp nincs mögöttes tartalom, hiszen a felhasználók adataira hajtanak! Óvatosan tehát.

Belső infók

Belsős információk

Sokan csak használják a torrent oldalakat, de nem igazán tudják mi áll a hátterükben, mi hajtja az üzemeltetőket, mi lesz most velük és mit gondolnak az egész helyzetről. Az egyik legnagyobb hazai torrent oldaltól nyilatkoztak nekünk több témakört érintve, így az anonimitást megtartva összefoglalnánk a hallottakat.

Két-három éve gombamód kezdtek el szaporodni a trackerek és torrent adatbázisok, boldog-boldogtalan készített egy oldalt. Ők még akkor indultak, amikor az egész gyerekcipőben járt idehaza. Igazából a motiváció nem volt más, mint „jófejség”, hobbiból csinálták, és az adminisztrátorok között van diáktól a családapáig mindenki. Fenntartani azonban nem olcsó egy ilyet, mert ahogy nő a felhasználók száma egyre több és erősebb gépre van szükség, és az állandó fejlesztések mellett fizetni kell az internetelérést is. Eleinte ők is kipróbálták az SMS játékokat, amik mára a bűnözés melegágyává váltak, őket is csőbe húzták, és így nem is foglalkoztak többet a témával, a legtöbben úgyis utálják ezt a formát. Maradtak a reklámok, amik épp elegek a költségek fedezésére, a befolyt összegek teljesen a fenntartásra mennek el. Sokan hiszik, hogy a nagy trackerek gazdái már palotákban élnek, pedig a magáncélokra fordított pénz egyenlő a nullával.

Biztonsági intézkedések nem nagyon voltak a szerverekkel kapcsolatban, hiszen Magyarországon trackereket üzemeltetni nem bűncselekmény, a torrent fájlok nem tárolnak jogsértő tartalmat. Seed-szervereket pedig nem futtattak, ahogy a többi hazai nagy trackerre sem jellemző ez, hiszen bolondság lenne jogsértő szolgáltatásokat keverni egy olyannal, ami jogilag rendben van. Hogy ezt biztosítsák, volt is bejelentő e-mail cím az oldalukon, ahol kérésre azonnal töröltek bármilyen torrentet az adatbázisból. Volt is rá rengeteg példa az évek alatt, és még olyanok is voltak, akik a kérés mellett gratuláltak az oldalhoz.

Felszólítást/figyelmeztetést ők nem kaptak a géplefoglalások előtt, aminek több oka is lehet, de ha a feljelentő tényleg küldött minden szolgáltatónak értesítést előtte, akkor valószínűleg azért nem, mert a szolgáltató nem továbbította azt feléjük. A rendőrség azonban nem kereste még őket személyesen, és mivel a trackerek maguk nem jogsértőek, valószínűleg idővel vissza is kapják őket. Arról, hogy lesz-e újraindítás még nem szeretnének nyilatkozni. Ha itthon közben büntetendővé válna a trackerek fenntartása, akkor természetesen itt biztos nem (de ez nem valószínű).

A jövő azonban sok minden mást is tartogathat még. Érdekesség, hogy ők már régebben is felvették a kapcsolatot jogvédő szervezetekkel, amikből jó sok van Magyarországon, hogy létrehozhassanak egy teljesen legális, fizetős, megosztós modellt. Sajnos a válasz legtöbbször az volt, hogy nem volt válasz, vagy még rosszabb, olyat átláthatatlan jogdíjfizetési rendszert tártak fel előttük, ami ellehetetlenített volna bármi ilyen próbálkozást, az irreálisan magas díjakról nem is beszélve. Ettől függetlenül ők nyitottak lennének bármi ilyesmire és megtiszteltetésnek vennék, ha érkezne irányukba ilyen témával kapcsolatban megkeresés, de ahhoz előbb az ősi üzleti modelleknek kéne megváltozniuk. Külföldön már vannak jó példák erre, de itthon sok tartalom még mindig csak nehezen vagy szimplán sehogyan sem szerezhető be, vagy ha mégis akkor van, hogy a külföldinél magasabb áron, pedig lenne igény minőségi szolgáltatásra.

A trackereknél maradva azonban szerintük most letörik ez a tracker fenntartási láz, ami jó is, mert megszűnnek a silányabb oldalak is, amikről könnyű volt adatot lopni. Persze a legtöbbeteket valószínűleg az érdekli, hogy a felhasználóknak van-e félnivalójuk, hiszen a trackerek tárolnak IP címeket, a jelszóemlékeztető miatt pedig megvannak az e-mail címek is. Ez utóbbival nem lehet mit kezdeni, de az IP címek csak átmenetileg vannak tárolva, és a lehető legkevesebb ideig. Az aktív kapcsolatoknál fent vannak, de utána gyorsan kikerülnek a rendszerből. A lényeg, hogy el lehet jutni a végfelhasználóig, de nem jellemző, hogy meg is tennék. Egyrészt sokan vannak, másrészt annyira nem érdemes foglalkozni velük, de erről szerintük is az ügyvédek tudnának érdemben nyilatkozni.

Pont ezért ma este hét órától élőben lehetőségetek lesz itt az iPonon kérdéseket feltenni Dr. Dallos Zsolt ügyvédnek, aki egy órán keresztül lesz vendégünk. Ha ez az idő nem lenne elég minden kérdés megválaszolására, akkor igény szerint tartunk majd még ilyen estéket, és meghívunk másokat is. Nézzetek fel hát este, ha kérdésetek van, megéri!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward