A tenger mélyén alakulhatott ki a földi élet

Nem pedig sekély pocsolyákban, ahogy Charles Darwin sejtette.

A tenger mélyén alakulhatott ki a földi élet

A University College London kutatói és más intézmények szakértői sikeresen hoztak létre protosejteket lúgos tengervízben, megerősítve, hogy az élet valószínűleg mélytengeri hidrotermális kürtőkben alakulhatott ki bolygónkon. Ez nagyon fontos eredmény, mivel korábban nem sikerült hasonló elősejteket kreálni ilyen környezetben, hiába is sejtették egy ideje a kutatók, hogy ezek a Föld mélyéről előtörő, forró, ásványokban gazdag források ideális laboratóriumai lehettek az életnek.

Többféle elmélet is van azzal kapcsolatban, hogyan alakultak ki bolygónkon az első sejtek, és jelenleg a hidrotermális kürtők a legígéretesebb helyet jelentik erre, amit most meggyőző kísérleti adatokkal is sikerült alátámasztani, mondja Nick Lane, a kutatócsoport vezetője.

A mélytengeri hidrotermális kürtők általában vulkanikus régiókban alakulnak ki: ahogy a tengerfenék kőzeteibe szivárgó tengervíz vagy a magmás víz a lúgos környezetben és nagy nyomáson elreagál a kéreg ásványaival, onnan gejzírszerűen tör elő. A gejzírek idővel ásványokban gazdag kéményeket építenek ki maguk köré, amelyek olyan meleg, lúgos, hidrogéngazdag helyeket hozva létre, amelyek felületet és energiát biztosítanak a kémiai reakciókhoz. Ezekben pedig a hidrogénből és a szén-dioxidból összetett szerves molekulák is képződhetnek.

Galéria megnyitása

Ezekben a kürtőkben fedeztek fel a világ legrégebbi fosszíliái közül nem is egyet, ezért is kezdték a kutatók kísérletekkel vizsgálni, hogy a gyakorlatban is végbemehetnek-e azokban azok a kémiai reakciók, amelyek az alapvető sejtformálódáshoz szükségesek. És sikerült is protosejteket létrehozniuk: ezek olyan kétrétegű membránok, amelyekben vizes oldat található. Így aztán a sejtek kialakulásának fontos fázisát jelentik a szakértők szerint, hiszen elhatárolódnak környezetüktől és belső terük is van.

Hasonló sejteket korábban a természetben előforduló egyszerű molekulákból, specifikusan zsírsavakból csak hideg ivóvízben sikerült létrehozni, nagyon szorosan kontrollált körülmények között, a hidrotermális kürtőkhöz hasonló környezetben viszont nem. A mostani kísérlet végrehajtói szerint a korábbi próbálkozásoknál az lehetett a hiba, hogy a kutatók túlságosan egyforma zsírsavakat használtak, míg a természetben ezek a molekulák óriási sokféleségben fordulnak elő.

Galéria megnyitása

Az új kutatás során azonban sokféle a zsírsavból és zsíralkoholból létrejöttek az elősejtek, és közben az is kiderült, hogy a folyamatot a magasabb hőmérséklet kifejezetten segíti, mivel a melegben szívesebben formálnak vezikulákat a hosszabb szénláncú molekulák. A lúgos környezet segít fenntartani a vezikulák elektromos töltését, a sós víz pedig szorosabb kötődésre ösztönzi a zsírmolekulákat, amelyek így stabilabb protosejteket alkotnak. A hidrotermális kürtőkben tehát gyakorlatilag minden környezeti elem támogatja a folyamatot, így ezekben a kísérletek tanúsága szerint önszerveződően létrejöhetnek protosejtek.

Ahogy a szakértők hangsúlyozzák, mindez egyáltalán nem bizonyítja, hogy a földi élet így alakult ki, de a kürtők kétségkívül alkalmasnak látszanak arra, hogy az ehhez szükséges folyamatok megtörténjenek bennük. Ami azért is érdekes, mert ilyen mélytengeri kürtők a vizsgálatok szerint a Jupiter és a Szaturnusz jeges holdjainak felszín alatti óceánjaiban is rejtőzhetnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap