A Telegram különleges módon alkotta meg az animált matricákat

Nagyon kicsi adatforgalmat generálnak majd a mozgó matricák a Telegram esetében.

A Telegram különleges módon alkotta meg az animált matricákat

A Telegram nem elsősorban azzal lopta be magát a felhasználók szívébe, hogy nagyon trendi módon lehet benne csevegni, hanem a kiemelt biztonságra koncentrál ez az alkalmazás. Ugyanakkor azért nem szeretne lemondani azokról a felhasználókról sem, akik az ilyen lehetőségeket igénylik, ezért 2015 januárjában bevezette a matricák küldésére szolgáló lehetőséget, most pedig már arra is módot nyújt, hogy animált matricákat küldjenek egymásnak a felhasználók, ráadásul igen elegánsan dolgozta ezt ki.

Galéria megnyitása

Az animált matricáknak a küldése sokkal nagyobb adatforgalommal jár, mint a normál matricáknak a mozgatása, legalábbis normál esetben így van ez, de a Telegram megtalálta annak a módját, hogy könnyítsen a hálózaton és a mobileszközökön. A vállalat hivatalos közleménye szerint az animált matricák magasabb minőségben jennek majd meg, mint az eddigi egyszerű grafikák, miközben nem igényel majd a küldésük nagyobb sávszélességet. A Telegram csapata létrehozott egy olyan új formátumot, amiben a sima animációk kicsi méret mellett hozhatóak össze. Azt pontosan nem árulta el a vállalat, hogy miként sikerült megalkotni az új lehetőséget, de mások átvehetik majd a fejlesztést. A mérnökök a vektorgrafikus megoldások és a tömörítési eljárások különleges kihasználásával alkották meg a Lottie alapon nyugvó .TGS formátumot.

A Telegram elmondás szerint tényleg borzasztóan sokat tudtak nyerni az animált matricák méretén az újonnan létrehozott formátummal. A cég számításai szerint átlagosan hatoda sávszélességet igényli egy szépen animált matrica, mint egy szimpla kép. Mindössze 20-30 kilobájtosak lettek a magas minőségű, animált matricák a Telegramon. Mint kiderült, a legtöbb matrica 60 FPS-es (de lehet 30 FPS-es is egyébként), szóval ennek köszönhetően tényleg nagyon természetes mozgásuk lesz ezeknek, és átlagosan három másodperc a hosszuk maximum 512 pixeles felbontás mellett. A Telegram még azt sem volt rest kiemelni, hogy ezek a matricák kevesebb energiát emésztenek fel a GIF-eknél, szóval elvileg hosszabb lehet akkor az adott okostelefon vagy más készülék üzemideje, ha animált képek helyett az új matricákat küldözi a felhasználó. (Persze, mikor már ezen kell spórolni, akkor igencsak a végét járhatja az akkumulátor.)

Platformtól függetlenül lehet majd az új matricákat alkalmazni a Telegramon, szóval minden felhasználó egyformán élvezheti majd ezeket. És nyitott arra a vállalat, hogy a lelkes művészek, grafikusok újabb matricacsomagokat hozzanak létre, hogy utána megoszthassák azokat a beszélgetéseik során a Telegramon az ismerőseikkel.

Az új animált matricákat a kiválasztásra szolgáló felületnél a „Trending” fül alatt lehet majd legegyszerűbben elérni. És a Telegram olyan lehetőséget is nyújt, hogy egy a felhasználó hangulatát kifejező hangulatjel kiválasztását követően kilistázza azokat a matricákat, amik ahhoz passzolnak, és természetesen lehetnek ezek már animáltak is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap