A szólásszabadság nehéz hete

Az internetes szólásszabadsággal kapcsolatos ügyek hete volt ez.

A szólásszabadság nehéz hete

Az internetes szólásszabadsággal kapcsolatos ügyek hete volt ez. Először is ott volt az EFF (Electronic Frontier Foundation, magyarul: Elektronikus Határvidék Alapítvány) keresete a USA Honvédelmi Minisztériuma (Department of Defense) ellen, amelyben több információt szerettek volna kapni az USA hadseregének egy olyan egységéről, amely az amerikai katonák blogjait tartja szemmel, és ellenőrzi, nem szivárognak-e ki biztonsági értesülések. Ez az ügy normális esetben bőven elég is lenne úgy két hétre, a múlt héten azonban több, a First Amendment-tel (az amerikai alkotmány első módosítása, amely a szólásszabadságra vonatkozik) kapcsolatos aggályokat felvető ügy is napvilágra került.

A Humane Society of the United States nevű amerikai állatvédő szervezet február 8-án pert indított a Columbiai Legfelsőbb Bíróságon, azzal vádolva az  Amazont, hogy az megsérti a szövetségi, állatkínzásra vonatkozó statútumot, az az állatjóléti törvényt és DC  saját állatkínzással kapcsolatos jogszabályát, amikor továbbra is olyan kutyaviadalról szóló videókat és magazinokat értékesít, mint a Gamecock vagy a Feathered Warrior.

A vádiratban a következőkről olvashatunk: „A harci kutyákat és madarakat általában szteroidokkal, speeddel és más szerekkel – pl. véralvadást okozó gyógyszerekkel - fecskendezik be a viadal előtt. Emellett az állatokat meg is csonkítják. A kutyáknak ugyancsak fájdalmat okoznak azért, hogy növeljék az állatok agresszív reakcióit. Előfordul, hogy kupakokat égetnek bele az állatok mancsába öngyújtóval.”

De vajon meg kellene-e akadályozni, hogy erről beszéljenek? Teszem azt, az első módosítás (First Amendment – lásd följebb) értelmében? Az Amazon mindenesetre azt állítja, hogy nem.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward