A svédek is beintettek a Huawei-nek az 5G hálózati fejlesztéseknél

A Huawei mellett a ZTE eszközeinek a használata is tilos lesz az infrastruktúrák kiépítése során.

A svédek is beintettek a Huawei-nek az 5G hálózati fejlesztéseknél

A Svéd Posta- és a Távközlési Hatóság (PTS) úgy határozott, hogy az eddigieknél szigorúbb szabályozás szükséges az új generációs mobilhálózatok kiépítése során. Ez pedig jórészt abban nyilvánul meg, hogy az illetékesek betiltották a kínai hálózati eszközöknek az alkalmazását.

A napokban döntött arról a Svéd Posta- és a Távközlési Hatóság, hogy mely szolgáltatók vehetnek majd részt a helyi 5G sávok aukcióján. Négy céget neveztek meg az illetékesek, a Telia Sverige, a Teracom, a Hi3G Access és a Net4Mobility kap lehetőséget. Az aukción indulóknak több feltételt is el kell fogadniuk, amelyek a hálózatoknak a paramétereit próbálják valamelyest behatárolni. És kettő egészen érdekes megkötést is kiszabott a PTS.

Galéria megnyitása

Kikötötte a Posta- és a Távközlési Hatóság, hogy újonnan nem lehet majd Huawei és ZTE hálózati eszközöket telepíteni. Ezen felül pedig azt is megszabta, hogy amennyiben a szolgáltatók használnak ilyeneket jelenleg, azokat is ki kell iktatniuk. A meglévő eszközöknek a felváltása természetesen anyagi terhet jelent a cégeknek, ezzel az illetékesek is tisztában vannak, ezért adtak néhány év haladékot, egészen pontosan 2025 elejéig kell ezt a feladatot megoldani.

A svédek már tavasszal megtartották volna az 5G aukciót, de akkor ezt biztonsági okora hivatkozva eltolták. És állítólag ez állhat a mostani megkötések hátterében. Elvileg a PTS konzultált a nemzetbiztonsági szervekkel az új generációs hálózatok kiépítése és fejlesztése kapcsán, és ennek eredményeként születhetett az a döntés, ami a kínai vállalatokat rendkívül súlyosan érinti.

Galéria megnyitása

A fent említett négy svéd szolgáltató a 3,5 és a 2,3 GHz-es spektrumokban licitálhat majd. A Reutersnek a Tele2, a Net4Mobility tagja elmondta, hogy a megkötések miatt nem kell a terveiken változtatni. Ez vélhetően egyet jelent azzal, hogy ők például egyébként sem szerettek volna Huawei vagy ZTE hálózati eszközöket használni az 5G hálózatokban, és ha használnak is ilyet, azoknak a cseréjét is fennakadások nélkül megoldják.

A svédek másodiként lépnek fel Európán belül ilyen határozottan a kínai vállalatokkal szemben az 5G hálózatok kapcsán. Korábban az Egyesült Királyságban született az a döntés, hogy 2027-ig minden Huawei mobil hálózati eszközt száműzni kell az infrastruktúrákból.

Galéria megnyitása

A kínai külügyminisztérium máris reagált az eseményekre, és természetesen nem ért egyet a döntéssel. Zhao Lijian azt nyilatkozta, hogy a svédek lépése egyáltalán nem tűnik megalapozottnak, és azt kéri, hogy gondolják ezt át újra az illetékesek, és fordítsák vissza a helyzetet. Kína szerint ennek a határozatnak komoly gazdasági következményei lehetnek, és negatívan befolyásolja a két ország kapcsolatát.

„Svédországnak támogatnia kell az objektív és tisztességes hozzáállást, és helyesbítenie kell a téves döntését, hogy ne gyakoroljon negatív hatást Kína-Svédország gazdasági és kereskedelmi együttműködésére, valamint a svéd vállalkozások kínai tevékenységére.” – hangsúlyozta Zhao.

Vélhetően a svédek nem fognak változtatni az álláspontjuk, sőt mi több, tekintve, hogy a Huawei helyzete például egyre kilátástalanabb, az sem lenne meglepő, ha igazából a szolgáltatók eleve nem is igazán szeretnék a cég termékeit alkalmazni. Persze a ZTE esetében egyelőre még ilyen gond nincs, ott csak a hatóságok döntése foghatja vissza a vállalatot.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap