A Steam megágyaz az OpenXR platfromnak

A Steam megágyaz az OpenXR platfromnak

A VR és az AR a szemüvegek tekintetében nagyon szétszórt piac. Ha valaki egy VR alkalmazást szeretne készíteni, akkor hamar beleütközik olyan problémákba, hogy mindegyik platformra és szemüvegre külön-külön egyesével kell megoldania kompatibilitást.

A fejlesztő elkészít egy appot Unity-ban és célja egy Oculus szemüveg elérése, elég csak az Oculus API-hoz alkalmazkodnia majd a szemüveggel kommunikáltatni az eszközt. Viszont, ha más platformokra is szeretné elérhetővé tenni a programját, akkor már más a helyzet és bizony problémás egy program kompatibilitását megoldani Oculus Riftre, Valve Index-re, HTC Vive-ra, WMR szemüvegre, Pimax-ra és a többi szemüvegre egyszerre.

Galéria megnyitása

A VR és AR ipar ezért közösen egy teljesen új szabványt hozott létre, hogy egyszerűsödjenek a fejlesztések és egy alkalmazás azonnal működni tudjon szinte bármilyen szemüvegen keresztül. Ez az OpenXR, aminek a támogatását szinte minden fontos XR szolgáltatással foglalkozó tech vállalat magára vállalta.

Galéria megnyitása

A Valve ennek megfelelően be is jelentette, hogy megkezdték az átállást az OpenVR-ról az OpenXR API-ra, így szép lassan az új VR alkalmazások már itt is megjelenhetnek és működni fognak a SteamVR-on keresztül.

Az engine gyártók, így a Unity és az Unreal Engine már készen állnak az OpenXR buildek készítésére, illetve a Valve szerint a Blender és a Godot is nagyon jól halad a munkálatokkal.

Az OpenVR-ral készült alkalmazások nincsenek veszélyben a Valve szerint, azok továbbra is működni fognak a platformon. Az Oculus a Questre már korábban elkezdte bevezetni tesztjelleggel az OpenXR API-t, ahogy a Microsoft is előrébb jár a munkálatokkal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap