A spenót egyik összetevője felkerülhet a doppinglistákra

Úgy tűnik, hogy Popeye-nek igaza volt.

A spenót egyik összetevője felkerülhet a doppinglistákra

A szakértők régóta tudják, hogy a spenót egy szteroid hormont, ekdiszteront tartalmaz, amit az 1980-as évek óta előszeretettel használnak különféle táplálékkiegészítő készítményekben az izomtömeg megnövelésére. Mostanáig azonban senkinek sem volt bizonyítéka arra, hogy a szteroid tényleg kivált ilyen hatást. Néhány korábbi, patkányokon végzett vizsgálat alapján azonban úgy tűnt, hogy az ekdiszterontól tényleg nagyobbra nőnek az izmok, így egy német kutatócsoport nemrégiben embereken is tanulmányozni kezdte annak hatásait.

A vizsgálatban 46 fiatal férfi vett részt, akik közül 6 menet közben kilépett a kutatásból. Az alanyok mindannyian ugyanolyan erősítő edzést végeztek, miközben egy részük ekdiszteront tartalmazó kapszulákat kapott, egy másik csoport placebót, egy harmadik pedig semmit. A résztvevők mindegyike hasonló edzettségi szinttel vágott bele a kísérletbe, amely során 10 hétig meghatározott gyakorisággal és mennyiségben végeztek különféle izomerősítő gyakorlatokat.

Galéria megnyitása

A Berlini Egyetem vizsgálatot végző kutatóinak az volt a hipotézise, hogy a szteroidot kapó csoport teljesítménye fog a legnagyobb mértékben növekedni, arra azonban maguk sem számítottak, hogy mennyire, mondta el Maria Parr, a kutatás vezetője. A napi 200–800 mg ekdiszteront kapó csoport tagjainak izomtömege 1,5–2 kilogrammal növekedett a vizsgálat ideje alatt, ami jelentősen több volt, mint a másik két csoportnál, és a szteroidot kapó alanyok szignifikánsan nagyobb súlyt tudtak fekve nyomni a vizsgálat végére, mint a többiek.

Az eltérés annyira jelentősnek bizonyult, hogy Parr és társai azt javasolják a Doppingellenes Világszervezetnek (WADA), hogy az ekdiszteront haladéktalanul vegyék fel a tiltott teljesítménynövelő szerek listájára. Mivel a vizsgálat során a szteroidot használók semmiféle komolyabb mellékhatást nem tapasztaltak, a szer kiemelten vonzó lehet a doppingolni vágyók számára, mondják a kutatók.

Attól ugyanakkor nem kell félni, hogy a sportolók ezentúl spenótot sem ehetnek majd: egy adag főzelékben nagyjából 1 mg ekdiszteron van, vagyis ahhoz, hogy a teljesítménynövelő hatás érezhető legyen, naponta több kilogramm nyers spenótot kellene elrágcsálni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap