A sáskák az állatvilág legújabb bombaszakértői

A Washington egyetem kutatói egészen újfajta, biológiai robbanószer-detektorokkal álltak elő.

A sáskák az állatvilág legújabb bombaszakértői

Barani Raman és kollégái a Schistocerca americana nevű sáskafaj különlegesen érzékeny szaglását aknázták ki, ezek az állatok ugyanis egy-egy csápjukon nagyjából 50 ezer szaglóneuronnal rendelkeznek. A kutatók elektródákat ültettek a sáskák agyának szagérzeteket feldolgozó részébe, majd különböző illatú anyagokat szagoltattak meg velük. A kísérlet során kiderült, hogy az olyan robbanóanyagok, illetve ezek előanyagai esetén, mint a TNT vagy a DNT, a rovarok agyában más neuronok aktiválódnak, mint amikor nem robbanószert (pl. forró levegőt vagy benzaldehidet) szagolnak az állatok.

A kutatók apró szenzor-hátizsákokkal is felszerelték az állatokat, amelyek rögzítették az elektródák által érzékelt jeleket, és vezeték nélkül továbbították azokat egy külső számítógép felé. Az jelek minőségéből a kutatók egy idő után nagy biztonsággal meg tudták mondani, hogy robbanószert szagol-e az állat, vagy sem. A sáskák a beültetést követően hét órán keresztül működtek megbízható szenzorokként, mielőtt végkimerülésben elpusztultak volna.

Galéria megnyitása

A kísérlet idejére az állatokat mozdulatlan állapotban egy kerekekkel ellátott, távirányítható kocsira helyezték, így azt is meg lehetett valósítani, hogy a sáskákat közelebb vagy távolabb vigyék a szagolandó szertől. Ennek során kiderült, hogy agyműködésből az is megállapítható, hogy hol érzékelik a rovarok a legnagyobb koncentrációban a robbanószert.

A kutatócsoport több sáska szagérzékelési adatainak összesítésével is megpróbálkozott annak tesztelésére, hogy az állatok ilyen módon nagyobb tömegben alkalmasak lehetnek-e egy nagyobb terület átvizsgálására, például hogy aknákat keressenek vagy megállapítsák egy szennyeződés pontos kiterjedését és gócpontjait. A módszer bevált, és javult a biológiai szenzorok pontossága is: hét sáska segítségével 60-ről 80 százalékra növekedett a robbanószerek detektálásának precizitása.

A projektet az Egyesült Államok Haditengerészeti Laboratóriumának támogatásával végezték a kutatók, akik szerint a sáskák némi továbbfejlesztéssel többek közt belbiztonsági célokra, például reptéri bombakeresésre is alkalmasak lehetnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap