A Samsung felszámolja kínai mobilgyártását

Drasztikus lépésre szánta el magát a vállalat, de minden oka megvan erre.

A Samsung felszámolja kínai mobilgyártását

A Samsung rengeteg okostelefont gyártott korábban Kínában, de az utóbbi időben folyamatosan úgy alakította a vállalat a működését, hogy érzékelhetően távolodott az országtól. És most már hivatalosan kijelenthető, a még megmaradt telefonos gyártósorait is felszámolja. Ez viszont nem teljesen jelenti azt, hogy már nem lesznek többé Kínában készülő mobilok a Samsung márkajelzése alatt.

Az elmúlt hónapok, évek átszervezéseinek következtében már csak Huizhouban volt mobilgyártó üzeme Kínának, és most az ottani üzemnek a kapujára is lakat került. Korábban egy riportban már előre jelezte a Reuters, hogy erre készülhet a Samsung, és most már hivatalos a döntés. Az okostelefonokat készítő gyáregység működése teljesen leállt. Ez meglehetősen nagy kapacitásbeli kiesést jelenthetne a Samsung számára, de a dél-koreai alakulat az utóbbi időben már nagyon ügyelt arra, hogy más területeken olyan üzemeket építsen ki, amiken keresztül meg tudja oldani az ellátást.

Huizhou néhány éve még egy kiemelkedően fontos létesítménye volt a Samsungnak. 2017-es adatok szerint ebben a konkrét kínai gyárban nem kevesebb mint 64 millió mobil gördült le a szalagokról. És ez egészen jelentős részt tett ki az akkori 394 millió példányos éves forgalomból. A Samsung korábban, tavaly Tiencsinben zárt be nagy gyárat, ott volt, amikor 56 millió okostelefon született meg egyetlen év alatt. Tehát valamivel több mint egy év alatt kb. 120 milliós gyártókapacitást telepített át a vállalat más országokba, ami egészen elképesztő mértékű fejlesztést igényelt.

Galéria megnyitása
A bezárt gyár Huizhouban

A Samsung főleg Ázsia más országaiban erősítette a gyártását, Indiában és Vietnamban is nagy volumenű beruházásokat hajtott végre. A vállalat hivatalosan azzal magyarázta a döntését, hogy a gyártókapacitás átszervezésével hatékonyabbá tudja tenni a működését. Ugyanakkor valószínűleg leginkább arról van szó, hogy a Kínai munkaerő drágulásával együtt elképesztően nagyot esett az országban a Galaxy eszközök népszerűsége. Szinte már teljesen elhanyagolható a Samsung piaci részesedése az óriási felvevőpiacon. Nagyjából 1% körüli forgalmat tudhat magáénak a cég, mert a kínai gyártók jóformán teljesen kisajátították maguknak a hazai pályát. És minden bizonnyal az Egyesült Államok-Kína kereskedelmi háború is arra sarkallhatta a Samsungot, hogy tovább lépjen.

Bár a Samsung ezzel a lépéssel már teljesen hátat fordított Kínának, ettől függetlenül továbbra is megjelenhetnek olyan mobilok, amik Kínában készülnek, és a Samsung neve alatt futnak. Hogyan lehetséges ez? Nos, a dél-koreai alakulat már korábban beindította az ODM tevékenységét, és már kettő készülék létre is jött ennek keretében kínai gyártással. A Galaxy A6s és a Galaxy A10s is ODM megoldás, szóval nem közvetlenül a Samsunghoz köthető az előállítása, az utóbbi például a Jianxing Yongrui Electron Technology berkeiben készül.

Galéria megnyitása

És a Samsung nem is szeretné feladni az ODM-es terveit, hanem még inkább kiterjesztené. Korábban arról beszélt, hogy éves szinten akár 40 millió Galaxy modell is készülhet majd ODM vállalatoknál. Szóval ilyenformán a jövőben is készülni fognak még Samsung telefonok Kínában, de maga a Samsung teljesen felhagy a kínai gyártással.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap