A politikusok, közszereplők hazugságait is kiszűrné a Twitter

A mikroblog egy érdekes eszközt tesztel a színfalak mögött, ami már üzemel, de még nincs bevetésre kész.

A politikusok, közszereplők hazugságait is kiszűrné a Twitter

A Twitter nagyon sokat tesz azért, hogy tisztán tartsa a felületét. Az utóbbi időben számos olyan intézkedést vezetett be a vállalat, amikkel megfékezhető a gyűlöletbeszéd, kezelhetőek a problémás felhasználók, és a hamis hírek terjedése is gátolható. És a lehető legjobb átláthatóságra való törekedés közben egyre komplexebb eszközök születnek.

Ezúttal a már egy olyan funkcióról kaptunk információkat, ami konkrétan arra is képes, hogy egy-egy bejegyzésnek ellenőrizze a hitelességét, valóságtartalmát. Amennyiben úgy látja a rendszer, hogy a poszt valamilyen tekintetben nem fedi a valóságot, megbélyegzi az adott tartalmat. Ezzel a rendszerrel persze nagyon kell vigyázni, mert itt már olyan területre ért a Twitter, ami igencsak érzékeny, és esetenként nehezen átlátható.

Konkrétan arról van szó, hogy a mikroblog fejlesztése képes arra, hogy például egy ismert politikusnak, közszereplőnek a bejegyzését automatikusan elemezze, és a rendelkezésére álló információk alapján megállapítsa, hogy hiteles-e, avagy sem. És amennyiben valami nincs rendben a szöveg valóságtartalmával, azt rögtön jelzi, méghozzá eléggé szembetűnően. Tehát, ha burkoltan is, de gyakorlatilag azt állítja így a Twitter egy adott személyről, hogy az hazudik.

Galéria megnyitása

Az újítás ráadásul nemcsak annyit tesz, hogy figyelmeztet, amikor egy közszereplőnek a mondandója félrevezető, hanem azt is megmutatja, hogy mi a gond, méghozzá úgy, hogy a félrevezetést jelző narancssárga doboz alá betesz egy olyan blokkot, amiben hiteles hivatkozásokat sorakoztat fel a valósággal kapcsolatosan.

A tesztelés alatt álló eszköz valószínűleg gépi tanulással vagy hús-vér emberek által működik, és akárhogyan is megy, az biztos, hogy mielőtt bevezetésre kerül, a Twitter alaposan meggyőződik majd arról, hogy megfelelő pontossággal üzemelje. Az ilyen szövegelemzési műveletek sokszor nehéz feladatot jelenthetnek.

A Twitter egyelőre semmilyen formában nem szerette volna kommentálni az ügyet. Valószínűleg azzal a mikroblog is tisztában van, hogy ez már eléggé ingoványos talaj, főleg a választások közeledtével. Nagyon sok ismert személyiségnek a felháborodását vívhatná ki adott esetben egy ilyen fejlesztéssel a vállalat, és minden bizonnyal azt is elérné, hogy néhányan – akik esetleg sűrűbben próbálkoznak az igazság elferdítésével – elfordulnának a szolgált, és így csökkenne a felhasználói bázis.

Ugyanakkor a Twitter azt már sokszor elmondta, hogy mindennél fontosabb a számára, hogy az emberek megfelelő tartalmakkal találkozzanak a mikroblog felületén, és nem szeretne szerepet vállalni a felhasználók megtévesztésében. A közösségi oldalakat pedig előszeretettel szokták azért támadni, mert túlzottan nagy befolyással bírnak például a választások alkalmával, és ennek is megpróbálhat elébe menni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap