Shop menü

A PIXEL 8-NAK IS MELEGEDÉSI GONDJAI LEHETNEK?

Az iPhone 15 Pro mellett a Pixel 8 is eléggé forrófejű lehet a kezdeti mérések alapján.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Pixel 8-nak is melegedési gondjai lehetnek?

A Google a napokban mutatta be a Pixel 8 szériát, és már vannak teljesítménytesztek mind a kettő okostelefonnal. A Pixel 8 Pro már korábban is járt a Geekbench tesztpadján, de most az újdonságokat együtt mérték meg, azonos körülmények között, és eléggé érdekes eredmények jöttek ki.

Nagyon úgy fest, hogy hiába dolgozik a Pixel 8 párosban ugyanaz a rendszerchip, a mobilok nem képesek teljesen egyformán teljesíteni, sőt mi több, igazából egészen könnyen mérhető különbség van tempóban közöttük. Annyira egyik készülék sem melegedik be, mint az iPhone 15 Pro, de ez leginkább annak köszönhető a számok alapján, hogy előbb veszik el a gázt, hamarabb kezdik csökkenteni a teljesítményt. A Pixel 8 sem a hőelvezetési kialakításáról lesz híres.

A PBKreviews által futtatok tesztek alatt a mobilok egyaránt 45-46 fokig melegedtek, de ezt a rendszer mérte ki a belső szenzorokat használva, nem hőkamerás felvételről van szó; a burkolat tehát valószínűleg ennél valamivel hűvösebb lehetett.

A Tensor G3 chip a Geekbench 6 tesztet futtatva a Pixel 8 Pro esetén hasonló pontszámot hozott, mint amiről már korábban is volt alkalmunk beszámolni. 1760 pontot ért el egyszálas terhelésnél, és 4442 pontot pedig amikor minden magot munkára fogott. Igen ám, de ugyanez a Tensor G3 a Pixel 8 keretei között már csak 1563 és 4159 pontot tudott összehozni.

Nagyjából 12 és 7 százalékkal alacsonyabb teljesítményről beszélhetünk a Pixel 8-nál a Geekbench 6 mérés keretei között.

Galéria megnyitása

Előkerült a tesztben a 3DMark Wild Life szoftver is, aminek van beépített stressztesztje. Ez elég egyértelműen rámutatott arra, hogy a Google Pixel 8 igencsak le tudja tekerni a tempót, ha tartós terhelésnek van kitéve. Sőt mi több, igazából a számok azt mutatják, hogy már a legelső tesztkör végére be tud úgy melegedni, hogy visszavesz a tempóból.

A folyamatos mérés elején a 3DMark Wild Life-ban még azért mind a kettő okostelefon képes volt 60 FPS feletti értékeket villantani, és a Pixel 8 Pro az első kör végén még 50 FPS-t tartott, de a Pixel 8-nál ekkor már 40 FPS környékére csökkent a sebesség. Ez még nem lenne drámai különbség, de a teszt alatt lefuttatott 19 körből az utolsóban a Pixel 8 már alig tud benézni 30 FPS fölé, miközben a Pixel 8 Pro a kör jelentős részében 30 FPS felett marad, és a lazább helyeken a 40 FPS-t is el tudja érni.

Galéria megnyitása

A grafikonokból az is kiderül, hogy a Pixel 8-nál a tartós terhelés alatt bizony voltak olyan pontok, amikor egészen komolyan beakadt a kép a mérésnél.

A Tensor G3 a Samsung 4 nm-es gyártási eljárásával készül, amivel korábban már a Qualcommnak is meggyűlt a baja. Elvileg ebben az esetben már egy fejlettebb eljárást használnak az előállítás során, de a jelek szerint nem tudták kezelni a melegedési gondokat, ami már a Snapdragon 8 Gen 1-et is sújtotta. A Google pedig valószínűleg tervezhetett volna jobb hűtést is. Főleg a kisebb Pixel 8-nál látható a gond.

Az önmagában nem új, hogy a mai csúcsmodellek nem tudják tartani az eredeti sebességüket folyamatos terhelés alatt. A Pixel 8 viszont különösen gyorsan be tud melegedni a látottak alapján. A Google elvileg nagyon sokat dolgozott a mobilok optimalizálásán, de a szintetikus tesztek terhelése mindenképpen feladja nekik a leckét.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére