Shop menü

A PÉNZÜGYI VEZETŐJÉT IS KITESZI A SPOTIFY

A vállalat a jövőben más stratégiát folytatna, mint eddig, és a hivatalos indoklás szerint ennek megfelelő vezetőt keres.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A pénzügyi vezetőjét is kiteszi a Spotify

Nem régen derült ki, hogy a Spotify óriási leépítésbe kezd, és már azt is tudjuk, hogy egészen a vállalat vezetéséig terjednek az elbocsájtások, átszervezések. Paul Vogel, a vállalat pénzügyi igazgatója is utcára kerül, és új szakembert keres a helyére a vállalat, aki a friss célok megvalósításához kellő tapasztalattal rendelkezik.

2024 márciusával fogja Vogel elhagyni a zenestreaming szolgáltatót, és egyelőre nem tudjuk, hogy ki veszi át a helyét.

A Spotify-nál nincs egyszerű dolga a pénzügyi szakembereknek, ugyanis a vállalat meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtott korábban. Miközben a bevételek korlátozottak az előfizetői szám mérsékelt tempójú növekedése miatt, folyamatosan öntötte a pénzt a különböző szegmensekbe. Paul Vogel 2020-ban vette át a pénzügyi vezető székét, és az elmúlt években folyamatosan azon dolgozott, hogy egyensúlyban tartsa a vállalatot.

A lassú, de stabil növekedésben levő Spotify Vogel pénzügyi vezetése alatt futtatta fel a podcast szekciót, valamint a hangoskönyvek is ez idő alatt kerültek be a platform alá. Többször is sikerült nyereséges eredményt elérnie a cégnek, idén rekord profitot is összehozott, és valószínűleg története legjobb pénzügyi évét fogja zárni. Ennek ellenére azzal magyarázták Vogel elbocsájtását, hogy nem rendelkezik megfelelő tapasztalattal ahhoz, hogy a továbbiakban is képes legyen a feladatát ellátni.

A Spotify hosszú időn keresztül tette próbára a befektetők türelmét, de most ez a helyzet megváltozhat. A jövőben a cég már úgy növekedne tovább, hogy közben folyamatosan nyereséget termel. Éppen ezért az utóbbi időben már elkezdték visszafogni a kiadásokat, a podcastek is sokkal kevesebb anyagi forrásból részesülnek. Nem köt már annyi nagy értékű exkluzív tartalomgyártói szerződést a vállalat, mint korábban, ezek ugyanis dollármilliárdokat emésztettek fel összességében.

Daniel Ek arról beszélt, hogy a Spotify további terjeszkedésen dolgozik, és egyre nagyobbra szeretne növekedni minden fronton. Viszont ezzel párhuzamosan már a nyereséges üzemelést is fenntartanák. Ez pedig már túlmutat Paul Vogel képességein, nem rendelkezik elég tapasztalattal ahhoz, hogy a komolyabb pénzügyi kihívásokkal is képes legyen megbirkózni. A Spoitfy-nál már a jelentősebb profit elérése is fókuszba került, amivel a befektetőknek szeretne kedvezni a cég.

„A Spotify új szakaszba lép, és olyan pénzügyi igazgatóra van szüksége, aki változatos tapasztalatokkal rendelkezik az új elképzelések terén. Ennek eredményeképpen úgy döntöttünk, hogy elválnak útjaink, de nagyra értékelem, hogy Paul biztos kézzel támogatta üzletünk bővülését a pandémia és a példátlan gazdasági bizonytalanság közepette is.” – jelentette ki Ek.

Galéria megnyitása

Már több mint 15 éve van velünk a Spotify, és toronymagasan vezeti a piacot a hallgatóközönség méretet figyelembe véve, ennek ellenére rendszeresen voltak veszteséges negyedévei. Azt lehetne gondolni, hogy ilyen közegben a pénzügyi adatok is fényesek, de nem így volt a sok növekedést és terjeszkedést segítő kiadás miatt. Korábban az nem volt prioritás, hogy a negyedéves pénzügyi beszámolóknál szépek legyenek a számok, de a továbbiakban már más lesz a helyzet.

2023-ban háromszor jelentett be leépítést a vállalat, több mint 2000 dolgozótól válik meg a költségcsökkentés jegyében. Az új pénzügyi vezetőnek pedig az lesz a feladata, hogy a cégnél beindítsa a „pénznyomtatást”.

Zárásul azt is meg kell jegyezni, hogy Paul Vogel az 17 százalékos leépítésé hírét követően jelentős részvénycsomagot értékesített, amivel 9,38 millió dollárra tett szert. Hogy ezt pontosan milyen körülmények között lépte meg, az már nem ismert. Nem zárható ki teljesen, hogy ez a lépés is hozzájárulhatott ahhoz, hogy megválnak tőle.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére