A Penguin kivonult az e-könyvtárakból

A világ legnagyobb könyvkiadója eltávolította kölcsönözhető e-könyveit a digitális könyvtárak polcairól és a Kindle készülékekről is.

A Penguin kivonult az e-könyvtárakból

A Penguin, a világ legnagyobb könyvkiadója eltávolította kölcsönözhető e-könyveit a digitális könyvtárak polcairól és a Kindle készülékekről is. A kiadó a „digitális kiadások biztonsága”, vagyis a kalózkodás miatt aggódik, ennél bővebben nem indokolták döntésüket, azonban a bejelentés szerint már dolgoznak egy biztonságosabb és jobban működő kölcsönzési rendszer kialakításán.

Más szavakkal a Penguin meg akarja akadályozni, hogy a kölcsönzött elektronikus kiadványokról a felhasználó könnyedén eltávolítsa a DRM-et (digital rights management), amely a másolásvédelemért felelős, és így büntetés nélkül megtartsa a könyvet. A legnagyobb elektronikus könyvtárhálózat, az Overdrive reményét fejezte ki, hogy rövidesen újra visszakerülnek ezek a könyvek a rendszerbe, azonban egyelőre nem világos, hogy a Penguin milyen kalózellenes megoldásokat akar alkalmazni.

Az Amazon Kindle-re szeptember óta lehet kölcsönözni. Az Overdrive-on keresztül férhetünk hozzá a helyi könyvtárak állományához, ahol kiválasztjuk a könyvet, és készülékünkre küldjük. A rendszer jól működik, amikor működik, azonban a könyvválaszték elég visszafogott, mert az egyes könyvtárak csak korlátozott számú licenccel bírnak, továbbá több nagy kiadó igen bizalmatlan az e-könyvkölcsönzés lehetőségével szemben.

A Macmillan és a Simon & Schuster egyáltalán nem kölcsönöz, a Hachette pedig új e-könyveit nem engedi a könyvtárakba. A HarperCollins minden 26 kikölcsönzés után újabb kópia megvételére kötelezi a könyvtárat. A Random House az egyetlen kiadó, amely korlátlan hozzáférést biztosít e-könyveihez a könyvtárakon keresztül. A Penguin váratlan kivonulásával pedig csak tovább rontott a helyzeten.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward