A papagájok közt is vannak „jobb- és balkezesek”

A Queenslandi Egyetem kutatói szerint a jobb, illetve a bal oldal preferálásának fontos szerepe lehet a rendkívül tömött papagájrajok biztonságos haladása során.

A papagájok közt is vannak „jobb- és balkezesek”

Az élővilágban messze nem az ember az egyetlen faj, amely egyik vagy másik oldali végtagját preferálja bizonyos tevékenységek során. Egy új kutatás eredményei szerint a jobb- és balkezesség, még ha nem is kézzel, a madarak világában is létezik, mi több: a madárrajok fontos szervező elve lehet.

A Queenslandi Egyetem kutatói hullámos papagájok viselkedését vizsgálták. Amikor ezek a színpompás madarak nem háziállatként szolgálnak, rendkívül tömött rajokban repkednek az ausztrál sivatagok fölött. Olyan sűrű csoportokban haladnak a levegőben, hogy a szakértőket komolyan foglalkoztatja, hogyan képesek elkerülni az ütközéseket a komplikáltabb manőverek, például egy fára való leszállás során.

A raj repülésének tanulmányozása érdekében Mandyam Srinivasan vezető kutató és kollégái befogtak egy kisebb, mindössze 5 főből álló papagájcsapatot, és a különböző mesterséges „akadálypályákon” reptették őket. Az egyik feladat során a madaraknak egy alagúton kellett áthaladniuk, amelynek közepét egy fal zárta el.

A falon két függőleges nyílás biztosította az áthaladást, az egyik a jobb, a másik a bal oldalon. A nyílások szélességét a kutatók egy középre helyezett tolóajtó segítségével tudták szabályozni: középső állásban mindkét rés 5 centiméter széles volt, legnagyobbra nyitva pedig 10 centiméteres, ekkor azonban a másik nyílás teljesen elzáródott. (A papagájok nagyon keskeny réseken is képesek átsiklani, ha szárnyukat szorosan a testükhöz simítják.)

Minden madár legalább százszor átrepült az alagúton, különböző nyílásméretekkel szembesülve abban, a kutatók pedig feljegyezték, hogy mikor melyik oldalt választották az állatok. Amikor valamelyik nyílás szélesebb volt a másiknál, a papagájok rendszerint az előbbit preferálták, amikor azonban egyenlő nagyságúak voltak a rések az öt papagáj közül négy kimutathatóan szívesebben választotta az egyik vagy a másik oldalt.

Bár a vizsgálatban részt vevő madarak alacsony létszáma miatt messzemenő következtéseket hiba lenne levonni, Srinivasan szerint egyértelműen kiderült, hogy a papagájok nem egyenlő mértékben preferálják a jobb és a bal oldalt. Ez annál is inkább igaz lehet, mivel egy másik nemrég lefolytatott kutatás kimutatta, hogy a hullámos papagájok egyes példányai a fákra való leszállás során sem egyenlő eséllyel választják a jobb vagy a bal oldali ágakat. Más kutatások során kiderült, hogy a madarak egyes fajai jóval gyakrabban használják jobb vagy bal lábukat, ha táplálékot vesznek fel a földről, vagy éppen csőrüket vakargatják.

Srinivasan szerint a jobb- és baloldaliságnak fontos szerepe lehet a papagájraj problémamentes repülésében is. A gyorsan mozgó csapatban nagyon lényeges, hogy egyenlő arányban akadjanak inkább jobbra és inkább balra tartó példányok is, hiszen ez nagyban leegyszerűsíti a döntési helyzetet, ha valamilyen akadállyal kerülnek szembe. A probléma vizsgálatával ugyanakkor még csak most kezdtek komolyabban foglalkozni a kutatók, így számos rejtély várhat megfejtésre a jelenséggel kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward