A nehézségek ellenére szép negyedévet zárt az AMD

A pénzügyi eredmény összességében remek képet fest, egyes részlegeknél azonban csökkenés is mutatkozott.

A nehézségek ellenére szép negyedévet zárt az AMD

Az AMD néhány órája publikálta legfrissebb pénzügyi eredményét, ami meglehetősen pozitív képet fest a vállalat teljesítményéről. A 2018-as pénzügyi év harmadik negyedévében 1,65 milliárd dolláros teljes árbevétel jött össze, ami éves szinten 4%-os növekedést takar. A bruttó árrés szintén nőtt, méghozzá 4%-kal, azaz most már 40%-ra rúg – ez komoly előrelépés, hiszen 2014 végén még 29%-os szinten helyezkedett el ez az érték. A működésből befolyó bevétel 26%-kal emelkedett, így 150 millió dollárt tett ki, a profit pedig 102 millió dollárra emelkedett, vagyis éves szinten 67%-kal nőtt.

Galéria megnyitása

Az AMD szerint a kedvező adatok a RYZEN és az EPYC processzorok népszerűségének köszönhetőek, de a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó bevételek is közrejátszottak a pozitív mérleg kialakulásában. Ha az egyes divíziókat nézzük, azt láthatjuk, hogy a Computing and Graphics részleg éves szinten 12%-kal növelte teljes árbevételét, ami így 938 dollár lett, ehhez pedig 100 millió dollárnyi működésből befolyó bevétel is társult – utóbbi éves szinten 37%-os javulást képvisel. A GPU eladások a kritpovaluta láz hiánya miatt csökkentek, ám ezt ellensúlyozta az erős RYZEN forgalom, ami mind asztali, mind pedig mobil szinten remekül alakult.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az AMD másik nagy divíziója, az üzleti, beágyazott és egyedi lapkákat összefogó Enterprise, Embedded and Semi-Custom részleg sokat segített már a gyenge évek átvészelésében, hála az Xbox-hoz és a PlayStationhöz gyártott egyedi SoC egységeknek. Ez a részleg az elmúlt negyedév folyamán 715 millió dollárt zsebelt be, vagyis az egy évvel ezelőttihez képest 4,5%-kal gyengébben teljesített. A működésből befolyó bevétel viszont 86 millió dollárt tett ki, azaz éves szinten 16,2%-os növekedést hozott. Az alacsonyabb árbevétel mögött az egyedi SoC egységekből befolyó csökkenő bevétel, illetve a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bevételek mérséklődése áll. A negatív hatásokat ellensúlyozta az EPYC processzorok kiváló forgalma, és ezek a központi egységek a bruttó árrés növelésében is szerepet játszottak, hiszen az üzleti piacra szánt termékeke nagyobb haszonnal tudja eladni a cég. A részleg teljesítményét pozitív irányban befolyásolta a Radeon Instinct sorozat remek forgalma is.

Az AMD az aktuális pénzügyi negyedév során 1,45 milliárd dollárnyi teljes árbevételre számít.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap