A narváloknak még a genomjuk is furcsa

Ezúttal az óceán unikornisainak alacsony genetikai diverzitása lepte meg a kutatókat.

A narváloknak még a genomjuk is furcsa

A narválok a Föld legkülönösebb élőlényei közé tartoznak, hiszen eleve egy evolúciós szempontból nagyon érdekes csoport, a tengeri emlősök képviselői, izgalmasságukat pedig csak fokozza rejtélyes életmódjuk, és a fejükből kiálló „szarv” – valójában egy nagyra nőtt fog –, amely miatt úgy festenek, mintha egy mesekönyvből léptek volna elő, nem pedig a valóságban léteznének.

Egy dán kutatócsoport nemrégiben elsőként vizsgálta meg alaposabban a 4–6 méteresre megnövő narválok genetikai sokféleségét. Bár már a korábbi, jóval felszínesebb kutatások alapján is úgy tűnt, hogy a faj tagjainak diverzitása nagyon alacsony a többi hasonló, jeges vizekben élő fajéhoz képest, az eredmények a szakértőket is meglepték. A jelek szerint a narválok körében jelentősen alacsonyabb a genetikai variancia, mint például a belugák, a jegesmedvék vagy rozmárok között.

Ez a legtöbb faj esetében súlyos problémát jelezne. Hasonlóan alacsony genetikai diverzitás akkor szokott kialakulni, ha egy populáció létszáma annyira lecsökkent, hogy a túlélők kénytelenek közeli rokonaikkal párosodni. Ami azért veszélyes, mert nagyon megnöveli a genetikai betegségek előfordulásának kockázatát, illetve a szakértők többsége úgy véli, hogy a szűkösebb génkészlet miatt csökken a populáció alkalmazkodási képességét is.

Galéria megnyitása

A narválok esetében azonban furcsa módon nincs nyoma fokozott belterjes szaporodásnak, és a populáció létszáma is teljesen rendben van. A legutóbbi felmérés alapján nagyjából 170 ezer narvál létezik a Földön, ami annyira meggyőző szám, hogy a fajt már a mérsékelten fenyegetett fajok listájáról is levették. A populáció ráadásul nem hirtelen nőtt meg, ami szintén megmagyarázná az alacsony genetikai diverzitást: a vizsgálatok szerint a tengeri emlősök az elmúlt 30–40 ezer évben fokozatosan gyarapodtak erre a létszámra.

Ahogy már említettük és ahogy Eline Lorzenen, a kutatás vezetője is elmondta, szakmai körökben elterjedt az a vélemény, hogy a genetikai sokféleség szükséges a túléléshez, mivel egy faj csak így tud alkalmazkodni a változásokhoz. A narválok és néhány más faj (pl. a barna hiénák és a kardszárnyú delfinek) azonban abszolút rácáfolnak erre – régóta alacsony a genetikai diverzitásuk, mégis léteznek, sőt: remekül megvannak.

Galéria megnyitása

Lorzenen és kollégái szerint az egyik lehetséges magyarázat erre az lehet, hogy a narválok egy nagyon specifikus ökológiai fülkét foglaltak el az egymillió év során: viszonylag változatlan környezetben éltek a sarkvidéken, ahol nem volt szükség arra, hogy folyamatosan adaptálódjanak. Egy másik lehetőség, hogy nem genetikai eszközökkel oldották meg az alkalmazkodást. De az eredmények ebben az esetben is meglepőek, a fokozatosan kialakuló, nagy létszámú populációk ugyanis hajlamosak mindenféle erőfeszítés nélkül is genetikailag sokfélévé válni az elkerülhetetlen mutációk miatt, ami viszont a narváloknál valamiért nem történt meg.

A kutatók ugyanakkor aggódnak, hogy a tengeri emlősök rövidesen nagy bajba kerülhetnek, hiszen a sarkvidékek az elmúlt évtizedekben a leggyorsabban melegedő területek közé léptek elő a Földön. „Nem tudjuk megmondani, hogy a narválok képesek lesznek-e alkalmazkodni, vagy hogy rendelkeznek-e azzal a plaszticitással, ami ellenállóvá teszi őket a gyors változásokkal szemben” – mondja Lorenzen, aki azért az eredmények fényében reménykedik a legjobbakban. „Csak annyit tudunk állítani, hogy bár nagyon régóta alacsony a genetikai diverzitásuk, még mindig léteznek.”

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap