A MediaTek sem nyújt majd segítő kezet a Huawei-nek?

Óriási bajba kerülhet hamarosan a Huawei, chipek nélkül ugyanis képtelen lesz mobilokat kiadni.

A MediaTek sem nyújt majd segítő kezet a Huawei-nek?

Nagyon úgy fest, hogy a Huawei sorsa nem mostanában fog jóra fordulni, és az Egyesült Államok elérheti a célját, teljesen tönkreteheti a vállalatot, és kiűzheti a piacról. Az amerikai intézkedések nyomán nagyon úgy fest, hogy a MediaTek sem jelenthet megoldást a Huawei chipellátási gondjaira.

Donald Trumppal az élen az amerikai kormány folyamatosan olyan megkötéseket és döntéseket hoz, amelyekkel a Huawei működését próbálja ellehetetleníteni. A felek közötti feszültség hosszú múltra tekint vissza, és 2018-ban kezdett igazán fellángolni a harc, amiben jelen állás szerint a Huawei lesz a vesztes, és bizony sokat bukhat a vállalat. 2019-ban az USA olyan döntést hozott, hogy minden amerikai fejlesztéstől eltiltja a Huawei-t, legutóbb pedig már azt is elérte a vállalat, hogy a TSMC leállítsa a Huawei kiszolgálást.

Galéria megnyitása

Májusban derült ki, hogy nagyjából szeptemberig szállíthat a tajvani bérgyártó különböző lapkákat, kisebb-nagyobb komponenseket a Huawei megrendeléseire, ezt követően erre már nem lesz lehetőséget. Ekkor úgy tűnt, hogy a megoldást a MediaTek jelenti majd a vállalat számára, most viszont úgy fest, hogy az Egyesült Államok ezt is megakadályozhatja.

A MediaTek iparági információk szerint hatalmas rendelést kapott a Huawei-től, elsősorban 5G támogatást nyújtó rendszerchipekre tartana igényt a kínai alakulat. Viszont a legfrissebb információk már arról szólnak, hogy az USA elkezdte a MediaTeket befolyásolni, hogy elérje, ne szállítson a Huawei-nek hardveres komponenseket.

Galéria megnyitása

Egy jelentés szerint a MediaTek mellett a Qualcomm is szeretne egyébként szállítani a Huawei számára. Állítólag a Qualcomm komolyan tárgyal az Egyesült Államok kormányával arról, hogy a Huawei-t kiszolgálhassa. De az több mint meglepő lenne, ha egy ilyen üzletet az USA hagyna nyélbe ütni. A Qualcomm maximum arra tudna hivatkozni, hogy az általa gyártott komponensek biztosítják azt, hogy a Huawei készülékei maximális megbízhatóság mellett üzemeljenek.

Most nagy kérdés, hogy mire fogja vinni a Huawei chipgyártó és beszállítók nélkül. Jelenleg egyedül arra lehet reális esélyt látni, hogy teljesen kínai bérgyártóval szövetkezik, ez viszont azért nehezen járható út, mert nincs olyan vállalat, aki a Huawei elvárásainak meg tudna felelni. Egyedül a SMIC-ben van annyi potenciál, hogy valamit el tudjon érni a Huawei által tervezett Kirin rendszerchipek előállítását tekintve, de egyelőre ez nem egy fényes jövőképet fest.

A SMIC legfeljebb 14 nanométeres csíkszélességen tud jelenleg gyártani, ez pedig már a középkategóriás lapkák esetében is csak a szerényebb konfigurációknál elfogadható. Az 5G bevetése például nagyjából elképzelhetetlen ilyen eljárással. A Kirin 710A lapkát például már sanghaji központú cég végzi részben. Az alapjaiban véve egy Kirin 710, csak nem 12 nm-en, ahogy a TSMC előállította, hanem 14 nm-en, ahogy a SMIC képes gyártani.

Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz ennek az ügynek a fejleménye, végkimenetele. A Huawei továbbra sem mutat semmilyen nemű gyengeséget, és ugyanúgy dolgozik, mintha mi sem történt volna. Persze a színfalak mögött minden bizonnyal nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy változást érjen el.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap