A macskák esete a négyzetekkel

A cicák imádják a szögletes dolgokat, legyen az egy doboz, vagy a padlóra felragasztott négyzet. És akkor is így vannak ezzel, ha a négyzet csak optikai illúzió.

A macskák esete a négyzetekkel

A macskákra ugyanis az emberekhez hasonlóan hatnak az optikai illúziók (legalábbis azok egyik fajtája), állítják egy új tanulmány szerzői. Egy otthon, a gazdák által végzett kísérletsorozat alapján a cicák kifejezetten preferálják a négyzetes, két dimenziós formákat, amikor helyet választanak maguknak a padlón. És akkor is a négyzeten belülre ülnek, ha az nem is igazi négyzet. Az eredmények érdekes újdonságokkal járulhatnak hozzá a macskák gondolkodásával kapcsolatos ismeretekhez.

A macskafélék, a tigrisektől a házi macskákig imádnak belebújni a dobozokba, ládákba vagy egyéb négyszögletű objektumokba. Ez a geometriai rajongás ráadásul nem korlátozódik a 3 dimenziós tárgyakra, hanem ha padlóra felfestünk egy négyzetet, annak belsejét is preferálni fogják a szoba többi részéhez képest.

Gabriella Smith, a New York-i Hunter College frissen végzett, állati kogníciót vizsgáló kutatójának egy kutyák optikai illúziókkal való kapcsolatát vizsgáló kutatás adta az ötletet saját vizsgálatához. Mivel aktuális lakótársának volt egy macskája, gondolkodni kezdett, hogy vajon a négyzeteket kedvelő macskák akkor is szeretik-e a síkidomokat, ha azok optikai illúzióval jönnek létre.

Galéria megnyitása

A kutató 2020 tavaszán kezdte vizsgálni a kérdést, és kollégáival pár hét alatt összeállítottak egy projektet, amely révén bármely macskatulajdonos beszállhatott a kutatásba, saját otthonában végezve el a feladatokat. Az eredményekről beszámoló tanulmány (If I Fits I Sits: A Citizen Science Investigation into Illusory Contour Susceptibility in Domestic Cats) szerdán jelent meg az Applied Animal Behavior Science című folyóiratban.

A gazdik feladata az volt, hogy ragasztószalaggal különböző formákat ragasszanak fel a padlóra. Az egyik egy tipikus négyzet volt, de volt köztük egy Kanizsa-négyszög is, amely úgy kelti a négyzet illúzióját, hogy négy darab háromnegyedig kitöltött körből áll össze. Ez egy jól ismert és sokat kutatott optikai illúzió az embereknél, akik a forma belsejében egy teljesen körülhatárolt, megszakítatlan vonalú négyzetet vélnek látni. Kontrollként a formák közé bekerült egy kifordított Kanizsa-négyszög is, amelynél nem jön létre az illúzió.

A formák különböző elrendezésekben kerültek a padlóra. Az egyes feladatoknál a macskát mindig kívülről engedték be a szobába, majd ha kiválasztott egy formát, és abban legalább 3 másodpercig egy helyben maradt, a gazdi lejegyezte a választást. A macskák viselkedését videóra is vették a tulajdonosok, hogy a kutatók maguk is elemezni tudják, mi történt. Az állatok befolyásolásának elkerülésére a gazdák a kísérlet ideje alatt nem szóltak az állatokhoz, és sötét napszemüveget viseltek.

A kísérlet teljes egészében 30 tulajdonos és macskáik vettek részt, ehhez hat nap kellett elvégezni a feladatokat. Az állatok közül 9 bizonyult kooperatívnak, vagyis ennyien választottak a formák közül legalább egyszer a tesztek alatt. Az összesen 16 rögzített választás a macskák 8-szor a tényleges négyzetbe és 7-szer a Kanizsa-négyszögbe ültek le, és csak egyetlen egy állat választotta ki egyszer a kifordított Kanizsa-négyszöget.

Galéria megnyitása

Ebből úgy tűnik, hogy a macskákra ugyanúgy hat az optikai illúzió, mint az emberre, és az állatok azokat a formákat preferálják, amelyeket folytonos vonal vesz körbe. Smith ugyanakkor leszögezi, hogy messzemenő következtetéseket egyelőre nem lehet levonni, mert nagyon alacsony volt az esetszám. De a vizsgálat megerősíti egy 1988-as laborvizsgálat eredményeit, amelyek szintén azt sugallták, hogy a macskák is bedőlnek a Kanizsa-négyszög illúziójának.

Hogy a macskák mit találnak olyan lenyűgözőnek a szögletes formákban, az továbbra is rejtély. A szakértők teóriája szerint ennek ahhoz lehet köze, hogy szeretik a szűk helyeket. De hogy a padlóra felvitt négyzetek ebbe hogyan illeszthetők bele, azt egyelőre senki sem tudja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap