A következő két évben három magáncég is eljuthat a Holdra

A NASA Artemis-programjának első fázisában az űrügynökség összesen 250 millió dollárt osztott szét új partnerei között.

A következő két évben három magáncég is eljuthat a Holdra

Az Astrobotic, az Intuitive Machines és az Orbit Beyond egyaránt kisméretű landolóegységek fejlesztésére kapta a pénzt. Ezek az egységek elsősorban olyan NASA-kísérleteket fognak magukkal vinni, amelyek a Holdra való emberi visszatérést és az ottani megtelepedést készítik elő, így például azt vizsgálják majd, hogy a holdi vízből hogyan lehet üzemanyagot gyártani, illetve hogy az hogyan lesz alkalmas az emberi látogatók ellátására.

A tervek között ezen kívül szerepel egy lézeres kommunikációs rendszer tesztelése, különböző gyártástechnológiák holdi kipróbálása, illetve eltérő kialakítású generátorok terepi tesztelése is. Emellett csillagászati alapkutatásokra is sor kerül majd, vagyis az egységeken a Hold jobb megismerésére irányuló műszerek is helyet kapnak.

Az Intuitive Machines és az Orbit Beyond a jelenlegi tervek szerint a SpaceX rakétáival juthat el a Holdra, az Astrobotic pedig egyelőre még nem hozta nyilvánosságra, hogy kivel fogja utaztatni űreszközét. Mindhárom cégnél kitűzték azonban már az indulás körülbelüli időpontját és a várható leszállóhelyet is.

Az Astrobotic ezek szerint 2021 júniusában indulhat a Lacus Mortis nevű nagy kráter felé, összesen 14 kísérlettel a fedélzetén. Az 5 műszert szállító Intuitive Machines egy hónappal későbbre, 2021 júliusára tűzte ki az indulást, és vagy a Viharok Óceánján, vagy a Nyugalom Tengerén fognak leszállni, keletre az Apollo-15 1971-es landolóhelyétől. Az Orbit Beyond négy kísérletet visz magával, és az Esők Tengere nevű területre indul 2020 szeptemberében, tehát alig egy éven belül.

Galéria megnyitása

Bár a célba vett régiók egyike sincs a Déli-sarki Aitken-medence közelében, amellyel kapcsolatban úgy vélik a szakértők, hogy alkalmas lehet egy állandó, emberek által lakott holdbázis kialakítására, a NASA elmondása szerint a jelenlegi fázisban fontos, hogy több potenciálisan lakható területet is felderítsenek, valamint hogy minél több információt tudjanak meg a Holdról, mielőtt az emberi felfedezők visszatérhetnek az égitestre.

Ahogy a bejelentés kapcsán az űrügynökség illetékesei elmondták, a küldetések során kiemelten lényeges cél lesz annak kikísérletezése, hogyan lehet biztonságosan landolni a Holdon, ami ahogy nemrégiben az izraeli Beresit elvesztése is megmutatta, egyáltalán nem könnyű feladat.

Ha a következő években tesztelendő leszállóegységek beválnak, a soron következő fázisban ezek nagyobb változatainak megépítésére is sor kerülhet, amelyek nagyobb műszereket vihetnek magukkal. Annyi bizonyos, hogy ahhoz nagyon feszített munkatempóra lesz szükség, hogy a nemrégiben bejelentett Artemis-program szakaszait időre teljesíteni tudja az űrügynökség. A NASA ugyanis ennek keretében 2024-ben embert akar küldeni a Holdra, amelyen 1972 óta nem járt űrhajós.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap