A kínaiak már gépi hírbemondót is használnak a hírek terjesztéséhez

A mesterséges intelligenciára támaszkodó gépi hírbemondó nagyon élethűre sikeredett, ám a szöveg felolvasása még nem tökéletes és a hangszín sem igazán természetes.

A kínaiak már gépi hírbemondót is használnak a hírek terjesztéséhez

A mesterséges intelligencia nagyon sok területen lehet hasznos: például segíthet az orvosi képalkotó műszerekkel készített felvételek hatékony elemzésében, de videókat is feliratozhat, felskálázhatja a kisfelbontású videókat, illetve számos egyéb területen, például biztonsági megfigyelőrendszereknél is hasznát lehet venni.

A kínai hírügynökség, a Xinhua nemrégiben egy meglepő felhasználási módot talált: népszerű hírbemondóját egy mesterséges intelligenciára alapuló szoftverrel helyettesítette, a végeredmény pedig meglepően jó lett. A mesterséges intelligencia képes élethű gesztusokra, mozdulatokra és mimikára, ám a szövegfelolvasó rész még messze nem tökéletes: a hangszín alapján egyből kiderül, hogy nem hús-vér ember „ül a kamera előtt”.

A gépi hírbemondó virtuális alakját ismert kínai kollégájától, Qiu Haótól kölcsönözte. A kínai nyelvű bemondó nem csak a televíziós adásokban, hanem a kínai hírügynökség weboldalán is megjelenik, sőt, készült belőle egy angol nyelvű változat is, amely egy másik bemondó hasonmásaként dolgozik. Az alábbi videón az angol bemondót csodálhatjuk meg hírolvasás közben.

A két, mesterséges intelligenciára támaszkodó hírbemondót a kínai hírügynökség, a Xinhua, illetve a kínai keresőóriás, a Sogou fejlesztőcsapata hozta létre. A folyamat során a mesterséges intelligenciát tréningezték, hogy a virtuális bemondó gesztusai, mimikája, mozdulatai és hangja is a lehető legtökéletesebb lehessen, így a „hideg robot” helyett egy nagyon élethű bemondó tájékoztatja a nézőket. A virtuális hírbemondók a hírügynökség online televíziójában, WeChat publikus csatornáján, illetve két Weibo felhasználói fiókján keresztül terjesztik a híreket. A szöveget emberek írják, legalábbis egyelőre.

A mesterséges intelligenciára támaszkodó virtuális hírbemondó a fejlesztők szerint nagyon hatékony, hiszen a nap 24 órájában, az év 365 napján folyamatosan szolgálatkész, ráadásul akárhány felületen megjelenhet egyszerre, így hatékonyan terjesztheti a híreket. Az AI hírbemondó „csak” szövegfelolvasásra alkalmas, ám így is nagy segítséget nyújthat a kínai hírügynökségnek.

A kínai közösségi médiát hamar bejárta a fenti videó, a felhasználók pedig aggodalmuknak, félelmüknek és csodálkozásuknak adtak hangot.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap