A kínai hatóságok bizonyítékokat találtak a DRAM gyártók összejátszására

A kínai hatóságok 2017 vége óta vizsgálódnak és a jelek szerint komoly bizonyítékokat is találtak, amelyek alátámasztják a kartell-gyanút.

A kínai hatóságok bizonyítékokat találtak a DRAM gyártók összejátszására

A kínaiak vizsgálódnak a magas DRAM árak miatt

A kínai hatóságok még 2017 végén indítottak vizsgálatot a három legnagyobb DRAM gyártóval szemben, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a globális DRAM piac 90%-át uraló trió tisztességtelen együttműködést folytatott az árak magasan tartása érdekében.

Mint ismeretes, a DRAM árak 2016 júniusa és 2017 decembere között óriási mértékben, mintegy 130%-kal emelkedtek a piacon, ennek hatását pedig még ma is érezni lehet. Az említett időszakban az SK Hynix, a Samsung és a Micron a gyanú szerint kihasználták piaci fölényüket és egymással együttműködve mesterségesen magasan tartották a DRAM árakat. Ez eddig persze csak feltételezés volt, ám a piacot szabályozó kínai államigazgatási szerv az éppen zajló vizsgálatok során több bizonyítékot is talált a felek összejátszására, legalábbis erről számolt be a szervezet vezetője, Wu Zenghou.

Óriási bírságokat szabhatnak ki az érintettekre

Amennyiben a vizsgálat során bizonyítást nyer, hogy a felek tényleg összejátszottak, úgy masszív büntetést kapnak, amelynek megállapításához a 2016-os és 2017-es eladásaikat veszik alapul. A büntetés mértéke a becslések szerint 800 millió és 8 milliárd dollár között helyezkedhet el.

Galéria megnyitásaA nyomozás a feltételezések szerint egyébként most azért kapcsolhatott magasabb fokozatba, mert Kína és az Amerikai Egyesült Államok között kereskedelmi háború zajlik, amelynek keretén belül változatos büntetővámokkal sújtják egymás termékeit az országok. A kínaiak a háború részeként kiemelten vizsgálják, hol találhatnának fogást az amerikai Micronon, amely nagyon komoly forgalmat bonyolít le a félvezető piacon. Az amerikaiak az éppen szárnyait bontogató kínai DRAM gyártóval, a Fujian Jinhua Integrated Circuit-tal szemben folytatnak harcot, amelynek keretén belül azzal vádolják a vállalatot, hogy üzleti titkokat és szabadalmakat szerzett a Microntól, ezeket pedig termékei gyártásához is felhasználja. És a kínaiak az SK Hynix, illetve a Samsung illetékesivel is hadban állnak, ugyanis utóbbi két gyártó szerint a kínaiak mindkettőjüktől szabadalmakat loptak, hogy azokkal gyorsabban és eredményesebben beindíthassák a belföldi DRAM gyártást.

Ez már nem az első eset

Az SK Hynix, a Samsung és a többiek 2005 folyamán már kaptak némi bírságot, mikor kiderült és bizonyítást is nyert, hogy kartelleztek, valamint 2010 folyamán az Európai Bizottság által lefojtatott vizsgálat során is megállapították a DRAM gyártók bűnösségét, így ekkor is bírságolásra került sor. Úgy tűnik, a lebukás veszélyével és a gigantikus bírsággal is számoltak a felek, amikor ismét kartellezésbe vágtak – már amennyiben a friss bizonyítékok tényleg alátámasztják a feltételezést. A bizonyítékokra és az ügy további részleteire az elkövetkező hónapok során derülhet fény.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap