A kalózkodás új dimenziója ‒ szó szerint

A Pirate Bay új kategóriával bővítette kínálatát: mostantól 3D-s tárgyak tervei is le-, illetve feltölthetők.

A kalózkodás új dimenziója ‒ szó szerint

A Pirate Bay új kategóriával bővítette kínálatát: mostantól 3D-s tárgyak tervei is le-, illetve feltölthetők. A SOPA (Stop Online Piracy Act) körüli viták újra előtérbe hozták az mp3- és videófájlok megosztásának kérdését, és a Pirate Bay ebben a felfokozott közhangulatban látta időszerűnek, hogy ‒ mintegy rákontrázva az eddigiekre ‒ új bejelentést tegyen.

Az oldal új kategóriája a physibles, amelyen keresztül különféle tárgyak terveit oszthatják meg egymással a felhasználók, és ezeket ki is nyomtathatják, amennyiben rendelkeznek a szükséges 3D-s nyomtatóval. Más szavakkal a filmek, sorozatrészek, zenék illegális másolatainak letöltése helyett, megfelelő technikai háttérrel rövidesen különféle játékoktól elkezdve a használati tárgyakig a szó szoros értelmében bármire ráteheti kezét a felhasználó.

Egyelőre a kategória a felhasználók saját alkotásait tartalmazza, így semmiféle illegális tartalommal nem bír. Amennyiben azonban a 3D-nyomtatás szélesebb körben elterjed, az ilyen tervek törvénytelen terjesztése komoly károkat okozhat számos iparágnak. És ez az időszak talán közelebb van, mint gondolnánk, hiszen az idei évtől már 1500 dolláros ár alatti nyomtatókat is találhatunk a piacon. Hozzá kell tenni a dologhoz, hogy léteznek már hasonló, 3D-terveket terjesztő oldalak (Shapeways, Thingiverse), ezek azonban közel sem a Pirate Bay időnként erősen megkérdőjelezhető mentalitásával és moralitásával működnek, és nem tesznek például olyan kijelentéseket sem, hogy ha húsz éven belül otthon nyomtathatjuk ki a sportcipőnket, az majd véget vet a gyermekmunkának. (A nyilatkozat teljes szövege itt olvasható.)

A Pirate Bay vezetői bejelentésükben tréfásan beszélnek az „evolúció” ezen új lépéséről: „Arra gondoltunk, hogy ideiglenes átnevezzük magunkat Product Bay-jé, csak nincs olyan grafikusunk, aki megcsinálná az új logót. A jövőben majd egyszerűen letöltünk egyet.” Az utolsó mondat kétértelműsége szépen összefoglalja az eljövendő határtalan lehetőségeket. De mi lesz a következményekkel?  

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward