A Holdra készül a Blue Origin?

A napokban a cég szuborbitális rakétája, a New Shepard immár 11. alkalommal szállt fel, talán ennél is izgalmasabb azonban, hogy Jeff Bezos cége fontos bejelentésre készül.

A Holdra készül a Blue Origin?

A New Shepard küldetése ismét hiba nélkül zajlott, és bár úgy tűnik, hogy az első utasokra továbbra is várni kell, Bezos rakétája ezúttal minden eddiginél több, összesen 38 mikrogravitációs kísérletet vitt magával az űr határára, mielőtt visszatért volna a felszínre – maga a rakéta hajtóművei segítségével, a rakományt hordozó kapszula pedig ejtőernyők révén. A küldetés során a már megszokott módon magát a járművet is tesztelték, hiszen a Blue Origin egy nagyon hasonló kapszulában még idén embereket, űrturistákat és tudósokat is szeretne felküldeni a Kármán-vonalon túlra.

Hogy erre pontosan mikor kerülhet sor, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de annyi bizonyosnak tűnik, hogy a cég május 9-én nagy bejelentésre készül. Hogy pontosan mire, azt egyelőre nem tudni, csak annyi bizonyos, hogy a dátumot az Endurance nevű legendás transzantarktiszi felfedező hajó képével együtt tette közzé a cég a Twitteren. Ebből, és Bezos korábbi nyilatkozataiból sokan úgy sejtik, hogy a Blue Origin egy Holdra irányuló küldetést fog bejelenteni.

Galéria megnyitása

Ezt több dolog is alátámasztja. A Marsra valószínűleg még nem áll kész a cég, a Hold elérése azonban pár éven belül megoldható lehet, annál is inkább, mert a mérnökök egy ideje már dolgoznak egy robotikus landolóegységen, amely a Blue Moon nevet kapta. A jármű a tervek szerint ugyanúgy fog leszállni a szomszédos égitesten, ahogy a Blue Origin a Földön landol. A cég emellett két nagyobb rakétán is dolgozik, a New Glennen és a New Armstrongon, amelyek közül az utóbbi kifejezetten holdrakétának készül.

Bár hogy pontosan mik a cég tervei, annak kiderülésére még pár napot várnunk kell, de többen úgy vélik, hogy az Endurance felemlegetésére nem csak azért került sor, mert az Antarktisz felderítése 100 évvel ezelőtt hasonló kihívást jelentett, mint ma a Holdra szállás. A déli-sarki expedíciót vezető Ernest Shackletonról ugyanis egy holdi krátert is elneveztek, amely az égitest déli sarkvidékén található, és pozíciója, illetve a közelben felfedezett vízkészletek miatt számos szakértő szerint ideális lehet egy eljövendő holdbázis helyéül. Ha tényleg ez a terület Blue Origin célpontja, az azt jelentené, hogy a cégnek hosszú távú tervei vannak a másik égitesten.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap