A Google megvonta a GMS licencet a Törökországba szánt mobiloktól

A vállalat egy büntetéssorozat miatt hozta meg a nehéz döntést.

A Google megvonta a GMS licencet a Törökországba szánt mobiloktól

Az elmúlt időszakban a Google Mobile Services, illetve annak hiánya, sokszor került szóba, mivel a Huawei lemondott ennek az alkalmazásáról az Android 10 rendszerrel érkező okostelefonok esetében, miután az Egyesült Államok kilátásba helyezte azt, hogy egyebek mellett a Google fejlesztéseitől is el lesz tiltva. Most azonban egy teljesen más ügy kapcán számolhatunk be friss hírről a GMS kapcsán.

A Google szorult helyzetbe került a törököknél, és ezért döntött úgy, hogy felfüggeszti a GMS licenc kiadását az új készülékek esetében. Ez a történet azzal kezdődött, hogy Törökországban az orosz fejlesztésű Yandex nekiment a Google-nek. A Yandex azzal a kijelentéssel támadta meg a Google-t jogi úton, hogy a vállalat úgy módosította az utóbbi időben a szoftverterjesztési szerződéseit, amivel lényegében megakadályozta az alapértelmezett böngészőválasztási lehetőség alkalmazását.

A Yandex megnyerte a pert a Google ellen. Törökországban a döntés nyomán 17,4 millió dolláros büntetést kapott a keresőóriás.

Ezt az ügyet követően a Google próbált eleget tenni az elvárásoknak, és meglépett néhány módosítást a kérdéses dokumentumok esetében. Viszont a jelek szerint ez nem lett elegendő, a török törvényhozás ugyanis nem fogadta el a Google újításait. Ennek nyomán Törökországban újabb bírságot kapott a vállalat, de ez már súlyosabb lett. A cégnek a napi bevételének a 0,05 százalékát kell befizetnie 60 napon keresztül minden nap, ha továbbra sem eszközöl megfelelő változtatásokat.

Ezért hozta meg a Google azt a döntést, hogy akkor egész egyszerűen felfüggeszti a GMS licence kiadását. Arról pedig egyelőre nincsenek információink, hogy mik a további tervei a Google-nek. Annyi biztos, hogy most egy ideig nem fognak az új készülékek hozzáférést kapni a Google Play-szolgáltatásokhoz és más megoldásokhoz. Ez minden gyártó termékére igaz, amit hivatalosan szeretnének Androiddal forgalomba helyezni Törökországban.

Galéria megnyitása

A már eladott mobilok gond nélkül fognak tovább működni, de a frissítésekkel probléma lehet. Állítólag a Google nem biztosít arra lehetőséget, hogy újabb operációs rendszer verziókat kapjanak a készülékek. Így az Android 10 frissítésről például valószínűleg lemondhatnak majd a tulajdonosok. Ez pedig már problémásan hangzik.

Érdekesség, hogy a Google időközben még egy büntetés elé néz a törököknél, egy az említettől független vizsgálatban. Az előzetes eredmények értelmében a vállalat visszaélt a piaci pozíciójával, a kereső és a reklámpiacon is a helyi szereplők rovására történt a működése.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap