Shop menü

A GOOGLE EGYRE TÖBBET NYÚJT A SZEMÉLYAUTÓKBAN, ÚJÍTÁSOKRÓL BESZÉLTEK A CES-EN

Az Android több fronton folyamatosan fejlődik az autósok szempontjából is, az Android Auto és az Android Automotive is újításokkal szolgál idén.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Google egyre többet nyújt a személyautókban, újításokról beszéltek a CES-en

A CES-en a Google is képviseltette magát, és a vállalat beszélt arról, hogy milyen fejlesztésekkel készül az autókkal kapcsolatos rendszereinél. Az emberek egyre több időt töltenek utazással a hétköznapok során, és a Google szeretne az androidos élményből minél többet átadni az infotainment rendszereken keresztül.

A vállalat a villanyautósok számára már az eddiginél is jobb Térkép infomációkkal igyekszik szolgálni. Arra már eddig is lehetett használni a Google Térkép szolgáltatást, hogy az útba eső töltőkkel számoljon, és ebbe az irányba haladva a vállalat most egy újabb fejlesztéssel állt elő. A jövőben már mutathatja a szolgáltatás azt is, hogy nagyjából mekkora töltöttségi szinten lesz az autó, amikor a kívánt pontra érkezik.

Ennek köszönhetően a felhasználót nem érheti majd meglepetés az adott töltési ponton. Jól jöhet ez olyankor, mikor valami balul sül el, például nem működnek az oszlopok, vagy váratlanul minden helyet elfoglalnak. Előre úgy kalkulálhat az ember, hogy egy olyan ponton próbáljon tölteni, ahonnan még el tud érni egy újabb töltőt is probléma esetén.

A Google fejlesztései egyre mélyebben integrálhatók a személyautókba. Azoknál a járműveknél, ahol eleve van a fedélzeti rendszeren Google Térkép, a továbbiakban egyszerűbb lesz az utazások tervezése. A felhasználók már közvetlenül a mobilról megoszthatják a tervek az infotainment felületre. Ez pedig nem kizárólag az androidos eszközökkel fog menni, hanem az iOS rendszerű mobilokról is lehet az útvonalterveket a fedélzeti rendszerre küldeni.

Az Android Automotive platformot alkalmazó személyautóknál egyéb extrákkal is számolni lehet majd a továbbiakban. Remek hír például, hogy bevezetésre kerül a Chrome böngésző, amire hosszú ideje vártak már a tulajdonosok. Persze tudjuk jól, hogy jobb későn, mint soha. Egyébként némelyik modellnek már volt saját böngészője, csak nem Chrome, hanem valamilyen alternatív megoldás. A Google saját alkalmazás a Polestar és a Volvo modellekre lesz elsőként elérhető, a terjesztése már a napokban indul.

A fiatalok szórakoztatására is jönnek új alkalmazások, elérhetővé teszi a Google a PBS Kids és a Crunchyroll szolgáltatásokat a felhasználók számára. Ezeknek köszönhetően a gyerekek jobban bírhatják majd az utazást, könnyebb lesz őket lefoglalni a hosszabb utak során. Arról nem szólt a fáma, hogy ez mikor és mely autóknál fog először felbukkanni.

Jön az integrált Watcher Channel applikáció is, melynél a Google kiemelte, hogy közkívánatra érkezik. Sokan kérték, hogy elérhető legyen közvetlenül az infotainment felületen keresztül a vezető időjárás szolgáltatás, a keresőóriás pedig meghallgatta a közönséget. A jövőben még több szolgáltatás bukkanhat majd fel annak köszönhetően, hogy a felhasználók kérik. Igyekszik minden igényt kielégíteni a vállalat.

Készül egy az eddigieknél fejlettebb digitális kulcs támogatás is. Ebből is a Volvo és a Polestar modellek részesülhetnek majd először. Az androidos mobilokról megoldható lesz a járművek nyitása mellett több funkció elérése is, így például az azonnali indítás.

Örömmel jelentette be a Google azt is, hogy az Android egyre több személyautóba talál utat valamilyen formában. Arra pedig különösen büszke, hogy az Android Auto mellett már az Android Automotive OS is egyre szélesebb körben hódít. A CES-en Las Vegasban arról beszélt a cég, hogy 2024-ben Nissan, Ford és egyebek mellett Porsche modellek is érkeznek már a saját platformját felhasználva.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére