Shop menü

A FLASH MODELLVARIÁNS FRISSÍTÉSÉVEL LETT MÉG JOBB A GOOGLE MI SZOLGÁLTATÁSA

Újabb fontos fejlesztésen van túl a Google a Gemini, ez pedig egyre szélesebb közönség számára lesz érdekes az eszközön futó MI eszközök terjedésével.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Flash modellvariáns frissítésével lett még jobb a Google MI szolgáltatása

A mesterséges intelligencia hadszínterén jelenleg senki nem pihen, a Meta, az OpenAI, a Microsoft, az Anthropic és sokan mások egyre másra jelentik be a különböző fejlesztéseket. A Google a Geminit decemberben indította el, és néhány hónap elteltével már a sokadik modellfrissítésről számolhatunk be, most éppen a kisebb méretű Flash lépett szintet.

Frissült a Gemini 1.5 Flash, ami szinte minden szempontból jobb lesz majd a Google elmondása alapján, minőségben is új színvonalat fog hozni, ez a legfontosabb.

A Gemini 1.5 februárban futott be, és elsőként a Gemini 1.5 Pro variánsa vált elérhetővé. A Gemini 1.5 már a MoE (mixture-of-experts) technikát kezdte alkalmazni, ami a hatékonyságon jelentősen javított. Időközben a Gemini 1.5 Pro még jobb lett, növelte a Google az eredeti kontextusablakot, hogy hatékonyabban lehessen vele dolgozni. Ezen a fronton pedig a most Gemini 1.5 Flash is fejlődést hoz, de egyéb szempontokból is jobb lesz az új modell, mint amikor elindult.

Az első generációs Gemini esetén a Google még nagyon szűkre szabott kontextusablakkal dolgozott, igazából a Gemini 1.0 Ultra is csak 8 ezer tokenyi tartalommal tudott elboldogulni. A Gemini 1.5 ebből a szempontból már teljesen más szinten van, ahogy azt már tudjuk, a Gemini 1.5 Pro akár 2 millió tokenes kontextusablakot nyújt, de az új Gemini 1.5 Flash is a négyszeresét nyújtja a korábbi plafonnak, már 32 ezer tokent képes kezelni összefüggő munkafolyamatban.

Galéria megnyitása

A Google ígérete szerint az új nyelvi modellt alkalmazó szolgáltatások már pontosabb válaszokat lesznek képesek biztosítani a felhasználók számára. Szinte minden esetben jobb minőségű beszélgetéseket lehet majd lebonyolítani egy olyan chatbottal, ami a Gemini 1.5 Flash-t használja, mint ami még a Gemini 1.0-ra épít. A minőség és a pontosság javulásának köszönhetően az egész használati élmény jobb lesz, ami növelheti a felhasználók elköteleződését a mesterséges intelligencia alkalmazása mellett.

Galéria megnyitása

A Google több szolgáltatás mögött a friss Gemini 1.5 Flash fog munkába állni. A vállalat először a Google I/O fejlesztői konferencián beszélt a szóban forgó modell érkezéséről, most pedig már továbbfejlesztett köntösben kerül bevetésre a Gemini chatbot mögött. Ennek köszönhetően a generatív MI beszélgetőpartner gördülékenyebben fog kommunikálni. A cég szerint a felhasználónak bizonyos területen szembetűnő lehet a változás, például érvelésben és a képek értelmezésében állítólag hatalmas lehet a javulás.

Azok is a Gemini 1.5 Flash modellel léphetnek már kapcsolatba a Geminit használva, akik nem előfizetők, ingyen nyújtja a fejlett, kompakt LLM rendszert a Google.

Újítás lesz a Gemini keretében az is, hogy egyszerűbb lesz ezentúl a források, tények ellenőrzése. Minden bekezdés végén megjelenhet majd egy lenyitható fül, amivel a fact-check gyorsan megoldható, itt lehet majd azt látni, honnan  merítette az információkat a chatbot, és a felhasználó utána tud járni, hogy megfelelően értelmezte-e a forrását.

Galéria megnyitása

Továbbá Európában a Google Messages üzenetkezelő szolgáltatáson belül is fokozatosan a Gemini kerül bevezetésre a generatív MI funkciók mögött. Végül a 18 éven aluli felhasználók számára elérhető, némiképp korlátozott, biztonságosabb Gemini is egyre szélesebb körben lesz elérhető, de ebből Európa most még kimarad, felénk továbbra is csak a felnőtt korúak tudják az MI chatbotot igénybe venni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére