A Fitbit is hátat fordíthat Kínának

Egyre több vállalat hagyja ott Kínát, aminek komoly következményei lehetnek.

A Fitbit is hátat fordíthat Kínának

A Kína és az Egyesült Államok között dúló kereskedelmi háború egyre több céget mozgat meg, és nemcsak átvitt értelemben, hanem szó szerint véve is. Több amerikai nagyvállalat is úgy döntött az utóbbi időben, hogy inkább másik országba viszi a gyártását, és ezúttal arról számolhatunk be, hogy a Fitbit is hasonlóképpen járhat el.

A Fitbit egykor piacvezető szerepet töltött be a viselhető kiegészítők piacán, és bár mostanra a forgalma valamelyest visszaesett, az IDC kimutatásai alapján, valamint a vállalat saját bevallása szerint is több millió okosórát és fitneszpántot szállít le negyedévről negyedévre. Az éves forgalma meghaladja az egy milliárd dollárt, a hazai értékesítése pedig kiemelkedő. De, mint sok más nagy amerikai vállalat, a Fitbit sem a hazájában, hanem elsősorban Kínában gyártatja a termékeit. Viszont amióta felmerült, hogy az USA extra terheket vet ki azokra az elektronikai eszközökre, amelyek Kínából érkeznek az Egyesült Államokba, azóta szinte sorra jelentik be a közvetlenül érintett cégek, hogy inkább elhagyják az ingoványos területet, és a Fitbit is így tesz.

Galéria megnyitása

Még nincs bevezetve az elektronikai termékekre a tervezett védővám, de Donald Trump azt tervezi, hogy 2020-ban már kiveti ezt, és könyörtelenül alkalmazni is fogja. Már amennyiben nem sikerül megegyezni Kínával. A két fél gyakorlatilag folyamatosan azon dolgozik, hogy a lehető legjobb megállapodást hozza össze a saját szempontjából, és bár szép lassan közelednek az álláspontok, nagyon nehéz azt megjósolni, hogy mikor jöhet létre az egyezség. Trump korábban arról beszélt, hogy nem szeretne a megállapodás gyors létrehozásával kampányolni, mindent feltesz arra, hogy a lehető legjobb egyezséget hozza össze, és azt sem bánja, ha ez évekbe telik.

A Fitbit hivatalos közleményéből az derült ki, hogy a vállalat már 2018 óta latolgatja, hogy milyen lehetőségei vannak Kínán kívül. És minden jel szerint már döntött is, hogy merre veszi az irányt, ugyanis 2020 januárjától nem Kínában tervezi állítaná elő a termékeit. Az pontosan nem derült ki, hogy hova viszi a fitneszkiegészítők, okosórák és más eszközök gyártását a cég, de tekintve, hogy a legtöbb amerikai vállalat maradt Ázsiában, csak egy közeli országba helyezte át a székhelyét, így valószínűleg a Fitbit is ezt az utat járhatja. Vietnam és Indonézia közkedvelt helyé vált a gyártók számára, de vannak más opciók is.

Galéria megnyitása

A továbbiakban egyéb információkat is megoszt majd a nagyközönséggel a Fitbit a költözése kapcsán. Előre láthatólag a mélyebb részletekre a harmadik negyedéves eredményekről való beszámolással együtt fog kitérni. Ennek pedig egyértelműen az az oka, hogy a vállalat első kézből szeretné tájékoztatni a befektetőket a terveivel kapcsolatosan.

A Fitbit minden bizonnyal nem az utolsó, aki otthagyja Kínát a nehéz helyzetben, az utóbbi időben olyan vállalatok jelezték, hogy elviszik részben vagy teljes egészében a gyártást Kínából, mint az ASUS vagy az Apple. De azért azt is meg kell említeni, hogy nem menekül mindenki fejvesztve, az Intel és az LG például erősítette a kínai gyártását az elmúlt időszakban. Kína továbbra is számos helyzetben nyújt ideális helyet a vállalatóriások számára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap