A csimpánzok, a bonobók és az orangutánok értik mások motivációit

Vagyis a jelek szerint rendelkeznek mentalizáció képességével, azaz elképzeléseket, szándékokat, vágyakat, színlelést, tudást tudnak tulajdonítani maguknak és másoknak, illetve megértik, hogy mások elképzelései, szándékai, vágyai különböznek a sajátjuktól.

A csimpánzok, a bonobók és az orangutánok értik mások motivációit

Annak kapcsán, hogy mi különbözteti meg az emberi fajt a többi állattól, a tudatelmélet, avagy a mentalizáció képessége sokáig áthághatatlan választóvonalnak tűnt. Mostanra azonban több kutatás is megmutatta, hogy ennek a határnak a feltételezése nem biztos, hogy helytálló. Egy friss vizsgálat pedig minden eddiginél erősebb bizonyítékokat szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a velünk legközelebbi rokonságban élő fajok, a csimpánzok, a bonobók és az orangutánok igenis képesek gondolatokat és szándékokat tulajdonítani maguknak és másoknak, és ezáltal értelmezni a többiek viselkedését.

A Kiotói Egyetem, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet és a skóciai St Andrews Egyetem kutatói 47 fogságban élő nem emberi emberfélét, 29 csimpánzt, 14 bonobót és 4 orangutánt teszteltek japán és német létesítményekben.

Az első vizsgálat során a majmoknak egy olyan videót mutattak, amelyen egy emberi szereplőt átvernek: az illető látja, ahogy egy tárgyat egy dobozba helyez valaki, majd amíg bemegy egy paraván mögé, a tárgyat kiveszik onnan. A felvételt néző majom így tudta, hogy az objektum nincs a dobozban, az ember viszont azt hitte, hogy benne van. A szakértők vizsgálták az állatok szemmozgását, és ennek alapján igazolták, hogy a majmok tisztában vannak azzal, mit gondol az emberi szereplő, és azzal is, hogy mi az igazság a tárggyal kapcsolatban.

Ezt követően a szakértők egy eggyel bonyolultabb teszteket állítottak össze. Az állatok két csoportba osztották, majd az egyik csapatnak megmutattak egy átlátszatlan paravánt, a másiknak pedig ennek „trükkös” változatát, amely távolról átlátszatlannak tűnt, közelről viszont át lehetett látni rajta. Utána az új paravánokkal új videókat mutattak meg nekik, ugyanazzal a jelennettel, mint korábban.

Ahogy várható volt, az átlátszatlan paravánt ismerő állatok helyesen sejtették, hogy az ember nem tudja, a tárgy nincs a dobozban, és keresni kezdi azt. A trükkös paravánt ismerő csoport tagjai viszont azt feltételezték, hogy az emberi szereplő tisztában van azzal, hogy a tárgyat időközben eltávolították. Ez pedig nem más, mint mentalizáció, hiszen az állatok képesek voltak a másik viselkedésének előre jelzésére akkor is, ha az más tudással rendelkezett, mint ők maguk, mondják a szakértők, hozzátéve, hogy ennek kivitelezéséhez magas szintű intelligencia kell.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap