A cerkófok újrahasznosítottak egy ősi „szót” a drónokra

Mindig érdekes nyelvészeti szempontból, hogy egy új technológia vagy jelenség szókincse hogyan alakul ki és terjed el a nyelvekben. De még ennél is izgalmasabb, ha nem emberi nyelvről van szó.

A cerkófok újrahasznosítottak egy ősi „szót” a drónokra

A majmokkal laborkísérletek egyik sok éves tanulsága, hogy az állatok mesterséges környezetben nagyon nehezen tesznek különbséget a különféle hangok között. A természetben ugyanakkor ez egészen másként van, ahogy egy szenegáli nemzeti park állatai kapcsán nemrégiben kiderült.

Egy német kutatócsoport tagjai ugyanis arról számoltak be, hogy az általuk vizsgált sárgahasú szavannacerkófok egészen hihetetlen gyorsasággal alkalmazkodtak egy környezetükben feltűnő új hangingerhez, a tudósok által használt drónok hangjához. Julia Fischer és kollégái eleve azzal a céllal reptették a drónokat az állatok felett, hogy kiderítsék, mihez kezdenek a majmok az égen feltűnő új repülő objektummal.

A majmok rögtön észlelték a fenyegetést, és jellegzetes kiáltásokat kezdtek hallatni, hogy figyelmeztessék társaikat a potenciális veszélyforrásra. A kiáltások eltértek azoktól, amelyeket a kutatók által szintén bevetett párduc- és kígyómodellek kapcsán hallattak, nagyon hasonlítottak ugyanakkor arra a hangsorra, amit egy velük rokon faj a ragadozó madarak láttán hallat.

Az eredmények azt sugallják, hogy a közös őstől leszármazott fajok az égi fenyegetésekre hasonló figyelmeztető jelzéseket adnak ki, akkor is, ha aktuális élőhelyükön nincsenek olyan légi ragadozók, amelyek fenyegetnék őket. A cerkófok ugyanis a környék madarai láttán nem használták a jelzést, ami azt jelenti, hogy ezek nem veszélyesek rájuk. A drónhangok kapcsán azonban rövidesen akkor is az eget kezdték vizslatni (és kiabálni), ha azokat a felszínről, felvételről játszották le nekik.

Galéria megnyitása
Jönnek a sasok!

A drónokat tehát egyértelmű fenyegetésként értékelték az állatok, ami Fischer szerint nagyon is észszerű reakció egy ismeretlen jelenségre. A szakértőt is meglepte azonban, hogy milyen gyorsan megtanulták a cerkófok a drónok hangját, és hogy milyen hamar elkezdték alkalmazni a védőintézkedéseket, főleg annak fényében, hogy a laborban gyakorlatilag képtelenség rávenni az állatokat arra, hogy odafigyeljenek a hangfelvételekre, és ezek alapján hajtsanak végre feladatokat.

A szakértők egy évig vizsgálták az állatok reakcióit, és közben az is kiderült, az efféle terepmunka a kutatók számára sem veszélytelen. Fischert egyszer például majdnem lerohanta egy pávián, amikor a szakértő egy párducmodellt tartott, ami abból szempontból mindenképp jó hír, hogy a modellek ezek szerint elég élethűre sikerültek.

A kutatás alapját az adta, hogy a cerkófok rokonai, a kelet-afrikai vervetmajmok kapcsán már többször megfigyelték, hogy azok a fenyegetés jellegétől függően eltérő kiáltásokat hallatnak, ha kígyók, párducok, páviánok vagy sasok közelségét észlelik. Fischer ennek alapján úgy gondolta, hogy az alapvetően újfajta fenyegetés kapcsán a légi veszélyt nem ismerő cerkófok vagy csendben maradnak, vagy kitalálnak egy új jelzést, vagy esetleg a vervetmajmok sasos figyelmeztetését veszik át. Végül ez utóbbi várakozás teljesült, megmutatva, hogy az evolúció során milyen szinten megőrződhetnek bizonyos hangjelek, még akkor is, ha ezekre esetleg hosszú ideig nincs szükség.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap