23 millió forintért árulják Spotot, a robotkutyát

A Boston Dynamics fejlesztését mostantól bármelyik amerikai cég megvásárolhatja.

23 millió forintért árulják Spotot, a robotkutyát

A fejlesztők a tavalyi évben kezdték árusítani a robotot, azonban még csak néhány általuk kiválasztott vállalkozásnak és intézménynek engedték megvenni azt, elsősorban olyanoknak, akiktől különböző fejlesztési megoldásokat is reméltek. Spot azonban mostantól ténylegesen bekerült a kereskedelmi forgalomba, legalábbis ami az Egyesült Államokat illeti.

A 74 500 dolláros (körülbelül 23 millió forintos) ár persze erősen korlátozza majd, hogy ki vásárolhat a világ legfejlettebb mozgásképes robotjából, amely gyakorlatilag bárhol képes közlekedni, ahol az ember is, feltéve, hogy létrákat nem kell megmásznia. Spot ugyanakkor azon túl, hogy nagyon mozgékony, egyelőre elsősorban megfigyelésre és adatgyűjtésre használható. Eddig például építkezések háromdimenziós feltérképezésére és olajfúrótornyok rendszereinek monitorozására vetették be. De kipróbálták már kórházakban is, a COVID-19-gyanús betegek diagnosztizálása során, illetve a rendőrök munkájának segítésére is.

A Boston Dynamics továbbra is elsősorban olyan sokoldalú platformként reklámozza a robotkutyát, amelyet a végfelhasználó saját igényeinek megfelelően, szenzorokkal és szoftveres elemekkel személyre szabhat különböző feladatok végrehajtására. Zack Jackowski főmérnök szerint leginkább olyan ipari és kereskedelmi vevőkkel volt dolguk eddig, akik valamilyen szenzort szeretnének olyan helyekre juttatni, ahová embert nem tudnak vagy nem akarnak küldeni, a veszélyek vagy a munka monotonitása miatt.

A cég a vevők visszajelzései alapján folyamatosan fejleszti a rendszert, amelynek szoftvere az utóbbi hónapokban jelentős változásokon esett át. A fejlesztők a járvány alatt otthonról dolgoztak saját Spot egységeikkel, és ennek során sokat javítottak a robot önállóságán és navigációs funkcióin is. Az egyik funkció, amelyen jelenleg gőzerővel dolgoznak, egy összetett távirányítási rendszer. Ezt a potenciális vásárlók úgy próbálhatják ki, hogy a robotot a Boston Dynamics főhadiszállásán távirányítva vezetik végig egy akadálypályán egy webes alkalmazás segítségével, így úgy tesztelhetik a robotot, hogy ki sem kell lépniük a lakásból.

Távirányított módban az irányító látja Spot kamerájának képét, a cég laborjában levő külső kamerák felvételeit és a robot által a környezetről készített térbeli térképet. Ezek alapján egy egyszerű interfészen keresztül irányíthatja Spotot: egyszerűen rá kell bökni, hova menjen a robotkutya, és az onnantól önműködően eljut a kijelölt helyre, megküzdve az útjába kerülő akadályokkal. A távmódban ezen kívül a robot egyensúlyozó képessége is tesztelhető, egy gombnyomással arra lehet utasítani a kutyát, hogy heveredjen az oldalára, ahonnan aztán magától feláll, és újra sétálni kezd. A távirányító programot a cég ígérete szerint még idén árulni kezdik az ügyfeleknek is, illetve szintén az idei évben piacra kerülhet a robot fejére szerelhető kar is, amely új működések sorát teheti lehetővé.

Galéria megnyitása

Ami a biztonságot és a robottal való visszaélések elkerülését illeti, a fejlesztők elmondása szerint azzal feltétellel árulják a robotot, hogy a vevő nem csatlakoztathat fegyvert hozzá, és nem használhatja a rendszert mások megfélemlítésére vagy sérülések okozására. Azt persze nem tudják garantálni, hogy a vevő valóban nem használja ilyen célokra Spotot, viszont hogyha kiderül, hogy visszaélt a feltételekkel, azonnal megvonják tőle a lincencet, és robotja használhatatlanná válik.

Mindez ugyanakkor nem zárja ki, hogy a robotkutyát biztonsági célokra vagy fegyveres erők szolgálatában is bevessék, de fegyverként vagy fenyegetésre ezen esetekben sem lehet majd használni. De bevethető lehet például biztonsági monitorozásra vagy bombák hatástalanítása során. Ennél „akciódúsabb” alkalmazásnak egyébként sem nagyon lenne értelme, hiszen egy mindössze 30 kilogrammos, igen drága robotról van szó, amit egy eltökélt ellenfél könnyen leszerelhet, mondják a fejlesztők.

Bár Spot kétségtelenül a robotipar egyik legismertebb képviselője, használata még mindig sok szempontból korlátozott, és ez árusítására is kiterjed. A cég eddig 150 egységet adott el, és a koronavírus-járvány miatt biztosan nem fogja teljesíteni idei terveit, amelyek 1000 további robotkutya eladásáról szóltak. A vevők ennek fényében egyelőre egyszerre legfeljebb két robotot vehetnek meg, és ennél nagyobb rendelésekről csak a fejlesztőkkel való alapos elbeszélgetés után eshet szó. Ahogy Michael Perry, a cég alelnöke elmondta, erre azért is szükség van, mert a vevők elvárásai nem mindig vannak összhangban a robot jelenlegi képességeivel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap