Árusítani kezdték a Boston Dynamics robotkutyáját

Mostantól aki szeretné hazavinni Spotot, vagy egy egész csapatnyit belőle, megrendelheti a robotot a cég weboldalán – feltéve, hogy megfelel a BD feltételeinek.

Árusítani kezdték a Boston Dynamics robotkutyáját

Az első robotkutyákat ugyanis egy „korai örökbefogadási program” keretében válogatott üzleti megrendelőknek kínálja a cég, bár a Spot csillagászati árát valószínűleg nem is sok magánember tudná kifizetni. A BD célja az első vevőkkel inkább az, hogy minél változatosabb iparágakban próbálja ki élesben a robotot. Az általában egyébként nagyon titkolózó cég a Spot (korábban SpotMini) piacra dobása előtt egyébként pár hete beengedett egy csapat újságírót és fotóst főhadiszállására, ami alatt egy sor új felvétel készült a robotkutyáról és humanoid társáról, az Atlasról is.

Ahogy már említettük, a Spotot a cég első körben olyan üzleti vevőknek szánja, akik jelen formájában használni tudják azt valamire, vagy rendelkeznek olyan fejlesztői csapattal, amelynek tagjai valami érdekeset tudnak kihozni a rendszerből. Mindkét esetben meg kell azonban győzni a BD-t a célokról, mivel egyelőre nem áll rendelkezésre túl sok legyártott robot, ezért meg fogják válogatni, kivel kezdenek együtt dolgozni. (Ami a sorozatgyártást illeti, a piacra dobandó verzióból egyelőre csak egy-két tucat áll rendelkezésre. Korábban mostanra már több ezer egységet akartak legyártani, de az utolsó simítások elvégzése tovább tartott a vártnál.)

Galéria megnyitása

Ahogy az eddig látott videókból is látható, Spot jár és fut, akár nagyon egyenetlen talajon és lépcsőkön is, kivételesen jól egyensúlyoz, de ha mégis elesne, akkor is képes felállni. Mozgékonyságát és stabilitását öt szenzormodul és lábanként három motor biztosítja, amelyek révén a robotkutya 1,6 m/s-os csúcssebességre képes. Spot egy töltéssel és átlagos használattal nagyjából 90 percig működik.

Az alapfunkciókon kívül a robotra különböző moduláris eszközök is rászerelhetők összesen 14 kilogramm tömeggel. Ilyen például a BD által fejlesztett, igen sokoldalúan mozgó kar, amelyet már szintén láthattak a cég videóit követő érdeklődők, vagy a szintén saját fejlesztésű, SpotCam nevű kameragyűrű, amely a Google utcaképéhez hasonló, 360 fokos felvételeket tud készíteni például épületek belsejéről.

A robotkutyát egy egyszerű távirányítóval lehet vezérelni, azonban a rendszer magától is elvégez egy csomó dolgot, amivel a felhasználónak nem kell foglalkoznia. Vagyis mondjuk a haladás aktuális irányát az emberi irányító adja meg Spot számára, de arról már maga a robot gondoskodik, hogy pontosan hogyan jut túl az útjába kerülő akadályokon. És a robot aktuális viselkedése folyamatosan visszahat a távirányítóra is, amely így folyamatosan értesül Spot állapotáról, és annak megfelelően végzi a további irányítást.

Hogy a robot pontosan mennyibe kerül, azt a BD csak a reménybeli vásárlóknak árulja el, de annyit elmondtak, hogy bérlésre is lehetőség lesz. A titkolózás oka jelen esetben valószínűleg az, hogy a kevés első tulajdonos számára egyedi konfigurációkat alakítanak ki, ami egyedi árakkal is jár, pláne, hogy a cég nem egyszerűen kiadja a kezéből a robotot, hanem a jövőben is folyamatos együttműködést tervez az új tulajdonosokkal. Az alapárról a BD annyit mondott, hogy az egy kicsit alacsonyabb lesz egy autó áránál, de hogy pontosan milyen kategóriájú gépjárműre kell gondolni, az attól is függ majd, hogy hányan veszik meg a robotot, és hányan akarják bérelni azt.

A bevezető programtól a cég egyébként számos új alkalmazást és felszerelhető hardvert is remél, például nehezen megközelíthető helyeken való adatgyűjtésre, olajfúrótornyokon való monitorozásra, de akár olyan extrém célokra is, mint a robbanószerkezetek hatástalanítása. További érdekesnek tűnő felhasználási területet jelenthet a csomagszállítás, a biztonsági célokra való bevetés vagy a szórakoztatás is. Hogy pontosan mi minden sülhet ki a robotból, azt még a BD-nél sem tudják, de remélik, hogy a felhasználók majd kitalálják, mire lehet használni a robotkutyát.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap