2020 előtt nem lesz 5G-s iPhone

A jelek szerint az Apple nehéz helyzetbe került, és ezért (ismét) hátrányba kerülhet a versenytársaihoz képest.

2020 előtt nem lesz 5G-s iPhone

A következő évben szinte biztosra lehet venni, hogy elözönlik majd a piacot azok az okostelefonok, amelyek már masszívan kiveszik majd a részüket az új generációs mobilhálózat térnyeréséből, ugyanis 5G modemmel is fel lesznek vértezve. Ugyanakkor úgy fest, hogy az első körből az Apple a piac második legnagyobb szereplőjeként kimarad.

A cupertinói alakulathoz közeli forrás elmondása alapján az iPhone-ok a következő évben még kizárólag 4G LTE hálózati támogatással szolgálhatnak majd, és az Apple csak egy évvel a legnagyobb riválisai után lépheti meg az 5G modem alkalmazását. A napvilágot látott információk szerint a vállalat az Intel által gyártott hálózati egységet fogja alkalmazásba venni. Az Intel egyébként már korábban bejelentette az első 5G megoldásának az érkezését, ami az XMM 8060 névre hallgatott, viszont ha igazak a híresztelések, nem ezt fogja bevetni a cupertinói alakulat az okostelefonjaiban. Az iparági szivárogtató arról számolt be, hogy az XMM 8161 bukkanhat majd fel a 2020-ban érkező iPhone-ok fedélzetén.

Az XMM 8060 a jelentés szerint csalódást keltő próbálkozás lett az Intel részéről, nem elég megbízhatóan üzemel, hajlamos bizonyos körülmények között túlmelegedni (és talán a fogyasztásával is voltak/vannak problémák).

Feltehetően a milliméteres hullámokon való használat okoz gondot az Intelnek, és ezt muszáj orvosolni, mert sok szolgáltató fogja ezeket használni a következő években. Ilyenformán csak a prototípustesztek során játszik majd fontos szerepet az XMM 8060, de így legalább ennek sem lesz teljesen hiábavaló a megszületése. Az Intel XMM 8161 pedig már a fejlettebb 10 nanométeres gyártási eljárással fog készülni, ezzel a mostani eljárásnál sokkal jobb hatékonyságot lehet majd elérni – amire a jelek szerint szükség is van.

Galéria megnyitása

Az Apple tehát nem azért választja a későbbi rajtot, mert nem szeretne az 5G esetleges kezdeti nehézségeibe belefutni a prémium termékeinél, hanem egész egyszerűen nincsen olyan partnere, aki hamarabb ki tudná szolgálni megfelelő komponenssel. A cupertinóiak csúnyán szakítottak a Qualcommal, aki pillanatnyilag élen jár az 5G fejlesztésében – valószínűleg még évekig menni fog a pereskedés a két fél között –, az Intel pedig nem áll úgy, hogy élesben bevethető 5G modemet biztosítson jövőre az Apple számára. Elvileg arra is megvan az esély, hogy a MediaTek partnerévé válik ezen a téren az Apple, de a frissen megszellőztetett információkban ilyenről nem esik szó. Plusz a MediaTek is lemaradásból követi a Qualcommot, szóval feltételezhetően a tajvani beszállítóval sem tudna jövőre 5G támogatást nyújtó iPhone-ot piacra dobni a vállalat.

A legelső 5G modemmel felvértezett mobilok akár már a CES 2019 keretében felbukkanhatnak majd januárban, de ami biztos, hogy a Mobil Világkongresszuson az 5G játssza majd az egyik kulcsszerepet. Az MWC-n február végén számos 5G-s termék bukkanhat fel. Ha az Apple nem is, olyan gyártók, mint például az Oppo, a Huawei vagy éppen a Xiaomi, már biztosan szolgálnak majd ilyen termékkel az év első felében. 2019 végére pedig a legtöbb nagy piaci szereplőnek a palettáján megjelenhet majd az első 5G-s készülék.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap