Shop menü

20 ÉV - FUNCTION 2003-2022

A fejlődéslélektan számos tudományága a felnőttkort 20 éves kortól számítja - kezdi az esemény meghívója.
Bár demopartik népszerűsége változó, de volt idő, amikor Magyarországon mondhatni rengeteg ilyen rendezvényt szerveztek. Valószínűleg a "mit lehet itt kérem csinálni?" világba születő középiskolás - egyetemista korú, nagyrészt - de nem kizárólag - srácok játszóterét, és játszótéri rivalizálását váltotta digitális térbe. Ezek a srácok felnőttek, jött a munka, család stb, egyre kevesebb idő maradt a játszadozásra. De volt egy mag, amely ennek ellenére is kitartott.
HaverLaci
HaverLaci
20 év - Function 2003-2022

Nemrég rendezték meg a legnagyobb magyarországi - ezek szerint már felnőtt korú - demopartiját a Csokiban, immár huszadik alkalommal.

2003-ban még a Veszprémvarsányi Művelődési Házban kezdtek, aztán a 2004-es Function, azaz az f:04 a győri, Petőfi Sándor Művelődési Házban zajlott, utóbb már Budapesten, előbb a Táncsics Mihály Művelődési házban, végül a Csokonai Kulturális Központban talált otthonra ez a jellemzően ősszel, szeptember - október táján megrendezett  esemény, mely több külföldi indulót, látogatót is vonzott. 

Az első, 2003-as esemény viszonylag spártai módon került megrendezésre, de ez akkor annyira nem zavart senkit. A vélemények alapján inkább a büfé működése és nem működése okozta éhség volt a legnagyobb gond.

Az idei viszont egyes vélemények szerint az eddigi legjobb volt, dacára, hogy korábban nagyon komoly támogatók is voltak például a Kürt vagy az nVidiaElőadásokban, de rendkívüli eseményekben sem volt hiány.

A 2022-es esemény a beszámolók szerint ki is nőtte a Csokit, az élelmezés is jelentősen fejlődött az első rendezvény óta.

Mi az a demoscene?

Öltönyös megfogalmazással élve "valós idejű non-interaktív multimédiás prezentációkkal foglalkozó underground szubkultúra". Hogy ez mit jelent emberi nyelven? Egy demó valahol egy játék és egy animációs kisfilm vagy egy videoklip között van; bár látványilag az utóbbiakkal sorolhatók egy kategóriába, technikailag az előbbihez vannak közelebb: a demók "valós időben" futnak, tehát amíg egy film minden képkockája egyszer lett kiszámolva és eltárolva, addig egy demó egy képkockája a másodperc törtrésze alatt számolódik akkor, amikor azt a demót megnézzük.
Egy demó ugyanolyan, mint egy színielőadás, az egész akkor és ott történik az orrunk előtt, amikor megtekintjük, és ahogy egy színielőadásnál, ugyanúgy egy demónal is szerepet játszhat a véletlen; vannak demók, amik minden lefuttatáskor máshogy néznek ki.
Ez azzal az előnnyel is jár, hogy amíg egy film több száz megabyte-os is lehet, addig a demók jóval kisebbek, nem ritkán nem érik el a 64 vagy 4 kilobyte méretet sem. A demoscene azoknak a művészeknek az összessége, akik ilyen demókat készítenek. A scene tagjai kóderek, zenészek, grafikusok, 3D modellerek, vagy egyszerű laikusok, akik ugyan a produktív részéhez nem értenek, de szeretik a demókat és a jó társaságot - olvasható a 2005-ös Function alkalmából készült honlapon.

"Kezdetben a demoscene technikai sport volt". E megállapítás egy jópár éves interjúból származik, a neves hazánkfiával, Murphyvel. Tény, hogy a számítógépes játék-védelem feltörése körül kialakuló verseny (nem egyszer örökélet, lőszer, stb lehetőségek beiktatásával), majd a feltört játékok elé minél látványosabb betétet kreáló rivalizálás, végül a betétek helyett önálló alkalmazást létrehozó, később abból a kezdetekkor másoló-party-n megmérettetés helyett inkább a nyugodtabb légkörű, legális demó partyk váltak népszerűbbé.

Ilyen a Function nevű esemény is, melynek 2020-as, az United Force és a Digital Dynamite hazai csapatok által írt meghívója három percben kísérli meg bemutatni-megértetni a demoscene-t.

A demoscene "technikai sport" része az oldschool demó-k által képviselve is volt a Function 2022 eseményen Enterprise 128, ZX-Spectrum, Commodore 64, Commodore 16 és +4, valamint az  Amiga vonallal.

Összehasonlítva a 2003-as és a mai kategóriákat, nagyjából megegyeznek.

Az is látszik, hogy az erősen korlátozott 256Byte-os intrók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek így 20 év távlatából.

Ha úgy gondolod ez a 256 karakterből álló kód már nagyon kicsi: 128, 64, 32 bájtos kategóriák is megvetették a lábukat - ez utóbbi már kevesebb karaktert tartalmaz mint ez a sor. Sőt, 16 bájtos alkotások is léteznek már, hova tart a világ?

A Function 2022 további kategóriái:

Grafika: Handdrawn (kézzel rajzolt vagy pixelezett grafika), Freestyle (tetszőleges technikával készült kép, pl. fotó-retus vagy 3D render), Oldschool és Fotó (finom retusálás engedélyezett)

A 2003-as felhozatallal összehasonlíthatjuk:

Zene: track formátum (XM, IT, S3M, MOD), vagy stream(MP3, OGG) elfogadott, max 4 perc és 10MB méretben.

Game: 64MB maximális méretű játék bemutatása

Wild / Animation: a megadott kategóriákba be nem férő alkotások. Hogy könnyebb legyen elképzelni, íme a nyertes mű, a Polygon.

DEMO: hagyományos, 256 byte, 4k, 64k, oldschool (régi gépeken) kategóriák. 

A demók közül nálam az F20 vitte a pálmát. Eleve a 2007-es Function meghívó stílusjegyei megtalálhatók, az pedig már önmagában megérne egy misét.

Az F20 ráadásul Commodore 64-re készült, ami a korlátozott lehetőségek miatt nem kis teljesítmény. A részek között klasszikus játékok ihlette humoros betétek. Az oldschool kategóriába fiatal tagokkal is gazdagodott Breeze Best On CRT demójában láthattunk szép grafikákat, köztük a Motörhead grafikát. A Commodore 264-es családra készült Fixed Points szintén hihetetlen effekteket tartalmazott.

Másik érdekesség volt egy régi Papillons cracktro remixe, mind zeneileg, mind grafikailag újragondolták.

A  The Box is nagyon látványos volt, de a hagyományos demó kategóriában a Raw megérdemelten nyert.

A retró-panel-játszóteres Midlife Crisis szintén jópofa, és zeneileg is nagyon ott volt, szép munka - ráadásul első demós csapattól!

A 2003-as Functionon hagyományos demók esetén még a Commodore gyártmányok domináltak:

A 4k- és 64k intrók összevonva kerültek értékelésre.

Látható a fejlődés?

Már az első eseményen is ott volt Tomcat, aki ekkor még nem kergette a tolvajokat, de már volt pólóboltja. Az ő alkotása a FREAX című könyv, mely a kezdetektől boncolgatja a demoscene történetét.

Ha te is lemaradtál, a twitch-en meg tudod nézni a történéseket, vagy az esemény honlapján, az afterparty menüpont alatt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére