2 milliárd dollárért venne RISC-V startupot az Intel?

A felvásárlás hosszabb távon mindenképpen pozitív hatást gyakorolna az Intel jövőjére, így érthető a SiFive iránti érdeklődés, ám az egyelőre rejtély, végül megállapodásra jutnak-e a felek a tárgyalások során.

2 milliárd dollárért venne RISC-V startupot az Intel?

Az Intel a jelek szerint egy újabb jelentős felvásárlás előkészítésén munkálkodik, ugyanis a Bloomberg informátorai szerint éppen tárgyalások folynak a SiFive vezetésével, amelyek célja, hogy az startup az Intel kötelékébe kerüljön – ezért a vállalat hajlandó lenne akár kétmillió dollárt is fizetni. Egyelőre sem a SiFive, sem pedig az Intel nem reagált a pletykákra, egyikük sem cáfolta azokat, ugyanakkor hivatalos bejelentésre sem került még sor az ügyben, de ez abszolút nem meglepő, ha a tárgyalások még nem értek véget.

Hogy miért is lehet olyan érdekes a SiFive startup? Lényegében azért, mert a vállalat a nyílt forráskódú, licencdíjaktól mentes RISC-V ISA (Instruction Set Architecture) köré épít különböző chipeket. Ennek az architektúra a jelentősége az elmúlt hónapok eseményei után felértékelődni látszik, ugyanis az Nvidia éppen az ARM felvásárlását próbálja nyélbe ütni, igaz, a sikerig igencsak rögös út vezet majd, ugyanis az elemzők szerint bizonyos régiókban nincs túl sok esély arra, hogy az illetékes szervek rábólintsanak az akvizícióra, de történhetnek még meglepetések. Éppen ezért, vagyis az ARM felvásárlása miatt érdeklődik több potenciális felvásárló is a SiFive iránt, ugyanis a RISC-V architektúra segítségével próbálnák elkerülni egy esetleges sikeres Nvidia-ARM felvásárlás negatív hatásait, plusz a licencdíjaktól is megszabadulnának, ami az ARM architektúra velejárója.

Maga a RISC-V architektúra egy nonprofit szervezet, a RISC-V International Organization által fejlesztett megoldás, ebben a szervezetben pedig 1000-nél is több tag található, akik összesen 50 országból jöttek össze. Ezt az architektúrát jelenleg főként mikrovezérlőkben, illetve pici, viszonylag egyszerű chipekben használják. Az egyik jelentős RISC-V felhasználó maga a Western Digital, ugyanis a vállalat éves szinten kétmilliárdnál is több RISC-V alapú vezérlőchipet szállít le termékei részeként. A RISC-V persze nem akar megragadni az egyszerűbb, kisebb chipek, illetve a mikrovezérlők szegmensében, ugyanis a fejlesztését végző szervezetnek már vannak olyan irányú tervei, amelyek megvalósítását követően idővel a nagyobb teljesítményű chipek piacára is betörhet az architektúra, azaz a jelenleginél jóval meghatározóbb szerepe lehet, amennyiben erre a piac is lehetőséget ad.

Galéria megnyitása

A RISC-V iránt a kínai vállalatok is aktívan érdeklődnek, mióta az Amerikai Egyesült Államok által bevezetett korlátozások értelmében nem igazán férnek hozzá az ARM által fejlesztett megoldásokhoz. Számukra a RISC-V egy kézenfekvő választás lehet, ami a nyílt forráskód és a licencmentesség miatt különösen vonzó választás, sőt, a RISC-V mögött álló vállalat székhelye egy „semleges” országban, Svájcban található, amely nem valószínű, hogy más országok politikai érdekei mentén foglal majd állást egy harmadik féllel, például Kínával szemben.

A RISC-V felvásárlása egyébként remekül illene az Intel nemrégiben felvázolt IDM 2.0 stratégiájába, amelynek részeként a vállalat saját x86-os processzordizájnjait bocsáthatja más vállalatok rendelkezésére, de az ARM alapú chipek gyártását is örömmel vállalja majd. A RISC-V beemelésével újabb piaci szegmenseket szolgálhatna ki az Intel Foundry Services, valamint házon belül is egészen biztosan profitálnának az architektúra sajátosságaiból, ugyanis saját termékeiket is ütőképesebbé tehetik majd általa.

Már amennyiben tényleg sor kerül a jelenleg 500 millió dollár értékű SiFive felvásárlására, ugyanis a SiFive a sok-sok ajánlat után is dönthet úgy, hogy független vállalatként folytatja tovább útját.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap