2 GB RAM már nem lesz elég az Android 11-nek

Nagyon úgy fest, hogy a Google tovább emeli a memóriaigényét az Androidnak, ami sok készüléket érinthet.

2 GB RAM már nem lesz elég az Android 11-nek

Az Android 11 operációs rendszernek már javában folyik a bétatesztelése, és a Google a partnerei részére kiadta az eszköz konfigurációs iránymutatást. Ez magában foglalja, hogy milyen hardveres követelményeket támaszt a jövőben érkező mobilokkal szemben az Android 11. És bár ez nem egy nyilvános dokumentum, most kiszivárgott, és érdekes információ szerepel benne.

Minden a későbbiekben bemutatásra kerülő androidos eszköz, ami az Android 11 operációs rendszert futtatja majd, több mint 2 GB-nyi memóriával kell, hogy rendelkezzen. Szóval olyan mobil elvileg már nem kerülhet majd a boltokba még az alsókategóriában sem, amiben csak 2 GB a RAM kapacitása, de az Android 11 található rajta. Az ilyen konfigurációk már a fapados, Android (Go edition) rendszer irányába lesznek terelve.

Azt nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz majd azokra az okostelefonokra, amik frissítés révén kapnának Android 11 operációs rendszert, de csak 2 GB-nyi rendszermemóriával vannak felvértezve. Nincs több tucat ilyen modell a piacon, de biztosak lehetünk abban, hogy lesznek készülékek, amik ebbe a „csapdába” esnek, és talán emiatt lesznek elvágva a felhasználók az újabb főverziótól.

Galéria megnyitása

A Nokia korábban már járt úgy, hogy egy okostelefonját még az Android 7.1-gyel állította rajthoz, és a Google az Android 8.0-nál emelte a RAM minimális méretére vonatkozó korlátot, éppen ezért hiába próbálta a HDM Global biztosítani a szoftvertámogatást, nem tudta ezt sehogy sem megoldani. A Nokia 2 volt, ami így járt pórul. És bizony minden esély megvan arra, hogy amennyiben a Google nem tisztázza ezt pontosan, újabb Nokiák maradhatnak majd le beígért frissítésekről. Persze más gyártókat is érzékenyen érinthet ez, de a HMD Global talán az egyedüli, aki 2 GB-nyi RAM-mal az elmúlt 2 évben adott ki Android One platformot támogató eszközt – ilyen például a Nokia 2.3.

Az is szerepel a kiszivárgott iránymutatásban, hogy már az Android (Go edition) nem lesz használatba vehető 512 MB-nyi RAM alkalmazása mellett. Ezt a Google úgy szabja meg, hogy egyszerűen nem fog kiadni GMS licencet olyan hardvernek, ami nem rendelkezik 512 MB-ot meghaladó memóriamennyiséggel.

Galéria megnyitása

A dokumentumban szereplő változások az idei negyedik negyedévtől léphet majd életbe, és a jövőre bemutatásra kerülő okostelefonokra lehet majd elsősorban nagy hatása. Jó eséllyel több lesz majd az olyan készülék, ami az Android (Go edition) irányába indul majd el, és mivel vélhetően alapnak tekinthető majd a 3 GB-nyi RAM, így ebből a szempontból már lényegében az összes androidos okostelefon egészen élhetővé válhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap