15 éves a Google Térkép, és ennek örömére több ponton is változik

Kívül-belül szolgál újdonságokkal a térkép szolgáltatás, ezáltal kényelmesebb lesz a használata.

15 éves a Google Térkép, és ennek örömére több ponton is változik

A Google Térképet több mint egy milliárd ember használja világszerte, szóval mondhatni jelentős része van a felhasználók életében. A vállalat éppen ezért nagyon sokat fordít ennek a fejlesztésére, és éppen ezért folyamatosan egyre jobb és jobb lesz. Ezúttal egy jelentősebb frissítés érte el a szolgáltatást.

2005-ben látta meg a napvilágot a Google Térkép, és ez nemcsak, hogy egyike lett a Google egyre szélesebb szolgáltatáskínálatának, hanem szinte központi szerepnek örvend. Eleinte arra szolgált, hogy útvonalat lehessen vele tervezni A-ból B-be, ma viszont már meg tudja mondani, hogy hova érdemes menni vacsorázni a nyaralás során, vagy hogy éppen mekkora a forgalom a meglátogatni kívánt boltban.

A Google a Térkép szülinapja alkalmából egy új logót tervezett a szolgáltatás számára. A friss grafika letisztultabb, egyszerűbb a korábbinál, ugyanakkor egyértelműen jelzi a származását, mivel a Google színeiben pompázik tetőtől talpig. Az eddigi ikon még egy térképet formázott egy pozíciójelzővel – szintén a Google színeivel –, az új grafika viszont már csak egy pozíciójelzőből áll. (És az ünnep alkalmával limitált ideig egy új autóikon is lesz navigálás közben.)

Az elindítását követően ugyanúgy fog felállni a program, ahogy eddig is, viszont az alsó eszközsoron már a korábbiaknál több funkció lesz kiemelve. Eddig még három lapból állt ez a szekció, a továbbiakban viszont már ötből tevődik majd össze.

Az Explore (Felfedezés) maradt az első, és ennek a feladata is ugyanaz lesz, mint korábban. Ezen keresztül a felhasználóknak lehetősége lesz majd új helyeket találni a közelben, vagy éppen azon a területen, amit meg szeretne látogatni. A második helyen a Google megtartotta a Commute (Ingázás) fület, ahol az eddigiekhez hasonlóan a haza, munkahelyre vezető utat lehet megtervezni a tartózkodási helyről.

Galéria megnyitása

A harmadik lap már teljesen új, ez a Saved (Mentett) néven fut, és igazából arra szolgál, hogy a mentett helyeket könnyebben lehessen elérni. Ehhez eddig elő kellett húzni az oldalsó menüt, majd innen lehetett előhozni, mostantól viszont elég lesz egy érintés, és mindenkinek kézre fog állni.

Érdekesebb ennél a Contribute (Hozzájárulás) fül, ami a negyedik a sorban, és itt komfortosan lehet majd kezelni a Helyi Idegenvezetői tevékenységeket. Listázni fogja a Google a korábban meglátogatott helyeket, amelyeket azonnal lehet pontozni és véleményezni, esetleg képekkel is megtoldani. Az utolsó, Updates (Frissítések) fül pedig egyfajta miniatűr hírfolyamként fog szolgálni a térképpel kapcsolatos dolgok számára, és ez kettő részre van osztva, a felhasználó a friss üzenetekről is ezen belül értesülhet.

Galéria megnyitása

A Google kiemelte azt is, hogy csak az elmúlt egy évben számos olyan fejlesztést vezettek be, melyek sokat tudnak segíteni az embereknek az utazásaik során. Bizonyos esetekben már akár a hőmérsékletről is képes információval szolgálni a Térkép, tudja, hogy hol van akadálymentesített terület, és így tovább. Ezeket az adatokat felhasználva mindenkinek kényelmesebb lehet az utazások tervezése, és kevesebb váratlan meglepetésre kell számítani.

És még arra is kitért a keresőóriás, hogy a tavaly elindított Live View funkciót a következő hetekben új lehetőségekkel fogják felvértezni. A módosításoknak hála a felhasználók ezt kihasználva nagyon egyszerűen tájékozódhatnak majd olyan területeken, ahol korábban még soha nem jártak. A Live View alkalmazásával már tényleg művészet lesz eltévedni. Az irány és a pontos táv is minden esetben jól látható lesz a kamera képére vetítve.

Galéria megnyitása

A Google Térkép mostani változásai a következő hetekben elérhetőek lesznek az Android és az iOS rendszerű eszközökön egyaránt. A jövőben pedig újabb funkciókkal számolhatnak majd a felhasználók, a Live View készülő fejlesztésén túl is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap