12 milliárd dollárt fizethet a Google az Apple-nek?

Elemzők szerint ennyibe kerülhet az, hogy jövőre is az iPhone-ok és más eszközök alapértelmezett keresője legyen.

12 milliárd dollárt fizethet a Google az Apple-nek?

20 éve már annak, hogy elindult a Google, és mostanra a neve egybeforrt az internetes kereséssel, amit nemcsak annak köszönhet, hogy általában meggyőző teljesítményt nyújt a találati eredmények tekintetében, hanem annak is, hogy szinte mindenhol ez az alapértelmezett keresőszolgáltatás. És ezért bizony elképesztő összegeket fizet ki a vállalat.

Egy friss elemzés szerint az Google-nek az idei évben akár 9 milliárd dollárjába is kerülhetett, hogy az Apple az általa nyújtott keresőt tegye meg alapértelmezetté az okostelefonjain, táblagépein és más készülékein. A Siriben és a Safariban is a Google szerepel az első helyen, ha keresésről van szó. A Goldman Sachs szakembere, Rod Hall arról beszélt, hogy ez az összeg ráadásul még bőven emelkedhet, és jövőre akár a 12 milliárd dollárt is elérheti. Azt viszont hozzá kell tennünk, hogy ezeknek a számoknak túl sok valóságalapja nincs. Tudniillik erre vonatkozóan sem a Google, sem pedig az Apple nem közöl adatokat a nyilvánossággal, és azt sem lehet biztosan megmondani, hogy egyáltalán mi alapján kalkulálhatják ennek a díját a cégek. Szóval azt nehéz megmondani, hogy valóban ilyen brutálisan sokba kerülhet-e a Google számára a kiemelt pozíció, de egy dolog egészen biztos: több milliárd dollárról van szó.

Galéria megnyitása

A legutóbbi ismert adat 1 milliárd dollárról szólt, viszont ez még 2014-ben volt. A vállalatok már akkor sem árulták el azt, hogy mennyibe kerül a Google-nek, hogy alapértelmezett kereső legyen az Apple termékein, viszont bírósági beadványok nyomán fény derült a pontos összegre. A Bernstein elemzője, Toni Sacconaghi pedig 2017-ben arról számolt be, hogy a becslése szerint 3 milliárd dollárba kerülhetett a keresőóriásnak a kiemelt hely. Szóval ehhez képes a most bedobott 9 és 12 milliárd dolláros összeg nagyon soknak hangzik, de igazából az biztos, hogy ez a Google-nek még így is bőven kifizetődő lehet. 18 hónappal ezelőtt a BMO Capital Markets felmérése szerint 715 millió iPhone volt aktív használatban világszerte, és ezek még csak a mobilok, összességében jóval több eszközre fizeti be magát azzal a Google, hogy az Apple-nek milliárdokat szurkol le.

A Google esetében egyébként mindig is tudni lehetett, hogy jelentősek az ilyen kiadásai. A Chrome legnagyobb riválisát fejlesztő Mozillának is nagyon sokat fizet azért, hogy a Firefoxban az alapértelmezett kereső legyen. Talán a Google kvázi támogatása nélkül fenn sem tudna maradni a vállalat, mivel itt is több száz millió dolláros összegekről beszélhetünk éves szinten. (2014 előtt évente kb. 300 millió dollárért vásárolta be magát a Google a Firefox keresősávjába, mielőtt a Mozilla a Yahoo-ra váltott, majd 2017-ben ismét visszaállt a Google-re, de azt nem tudni, hogy ennek milyen ára volt/van.)

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap