10 éves kihívás iPon módra

Nálunk is sokat változott az élet 10 év alatt, úgyhogy boldogan veszünk részt a közösségi oldalakon futótűzként terjedő játékban.

10 éves kihívás iPon módra

Nálunk is sokat változott az élet 10 év alatt, úgyhogy boldogan veszünk részt a közösségi oldalakon futótűzként terjedő játékban.

Nehéz manapság úgy az internet elé ülni, hogy az ember ne fusson bele egy a 10 éves kihívással (#10YearChallenge) foglalkozó posztba. A trend, hogy mindenki osszon meg saját magáról egy 10 évvel ezelőtti és egy mai képet leginkább a Facebookon terjed. Ugyan milliók vesznek részt benne, mégis sok kritikát kap a dolog, hiszen nem mindenki szembesül szívesen évtizeddel korábbi önmagával. Míg a fiataloknak inkább pozitív az élmény, hiszen felnőtt önmagukat tudják megmutatni, honnan hová jutottak el, addig bizonyos kor felett inkább az ember szívesebben cserélne ifjabb hasonmásával.

Mások adatvédelmi okokból kritizálják, hiszen tökéletes az arcfelismerési adatbázisok frissítésére és az öregedési algoritmusok finomítására, és semmi sem alkalmasabb erre egy ebből a célból felcímkézett adattömegnél. A Facebook cáfolja, hogy közük lenne a dologhoz, közlésük szerint ez egy tőlük független mém, és egyébként sem nyernek vele semmit, hiszen korábban már hozzájuk feltöltött fotókat osztanak meg az emberek most újra. Bármi is legyen az igazság,a cégek és szervezetek is igyekszenek kihasználni a témában rejlő lehetőségeket, legyen az a Greenpeace a gleccserek olvadását látványosan szemléltető fotója, vagy a NASA Antarktiszt ábrázoló műholdképe, amellyel a földrészt borító jégtömeg mennyiségének meredek zuhanását szemléltetik.

Galéria megnyitása

De legalább ilyen látványos, ha semmi különbség a két, egymástól 10 évi időtávban készült kép között, és például egy tengerben uszó műanyagpalacknál ez a helyzet, mint arra a WWF felhívja a figyelmet. Informatikai téren is meglepő az állandóság, hiszen a számítógépek teljesítménye és tudása közel sem ugrott akkorát, mint azt egyébként a korábbi trendekből várni lehetett. Sok netezőnek még mindig Windows 7 van ugyanazon a konfiguráción, ami még látványosabbá teszi az okostelefonok menetelését. Az iPhone 3GS-hez képest az iPhone X-et, vagy az első Samsung Galaxyhoz képest a Galaxy S9-et világok választják el egymástól minden tekintetben. Az okosórák és egyéb viselhető eszközök (fitneszkarkötők, VR-szemüvegek stb.) még a kanyarban sem voltak, az e-könyv olvasók zárójelbe tették a papíralapú könyvpiacot, plazmatévék helyett pedig 4K felbontású OLED kijelzők előtt szenderedhetünk álomba esténként.

Mi honlapunkról készült montázzsal szemléltetjük a különbséget, titeket pedig arra kérünk, ha részt akartok venni ebben az ártalmatlan játékban, hogy kapcsolódóFacebook posztunk alatt mutassátok meg mi volt a kedvenc tech cuccotok 10 éve, és mi ma.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap