Zöld vérrel és zöld csontokkal rendelkezik a vakondgyíkok egy csoportja

A gerincesek körében egyedülállónak számító színezet mögött a vér magas biliverdin-koncentrációja áll, amely anyag azonban minden más vérkeringéssel rendelekző szervezetre rendkívül toxikus hatással van. 

Zöld vérrel és zöld csontokkal rendelkezik a vakondgyíkok egy csoportja

A vakondgyíkfélék egyik, Új-Guineában honos törzse zöld színű vérrel, csontokkal és szövetekkel rendelkezik. Christopher Austin, a Louisianai Állami Egyetem kutatója még egyetemista korában, egy 1969-ben megjelent tanulmány kapcsán figyelt fel először a különös gyíkokra, és azóta is azon dolgozik, hogy kiderítse, mi áll az állatok zöld színezetének hátterében.

A gyíkok csaknem kizárólag Pápua Új-Guinea területén találhatók meg, amely a világ egyik legnagyobb biodiverzitású élőhelyének számít. Amikor Austin tanulmányozni kezdte az állatokat, rögtön észrevette, hogy szöveteik nagyon magas koncentrációban tartalmazzák a biliverdin nevű, zöld színű epefestéket.

A fajok jelentős részében, és az emberben is a vér oxigénjét a hemoglobin nevű összetevő hordozza, amely vörös árnyalatot ad a vérnek. A vörösvértestek átlagos életideje 120 nap, ezt követően az általuk hordozott hemoglobinnal együtt a lépben lebomlanak. A vörös színért felelős, négy pirrolgyűrűt tartalmazó hem eloxidálódásának első lépéseként a vasion disszociál a molekuláról, majd a gyűrűs szerkezet megtartásával a hemből először biliverdin, majd sárga színű bilirubin lesz, amely aztán tovább alakulva a széklet barna, illetve a vizelet sárga színéért felelős molekulákká válik.

Ugyanezt a bomlási sort egyébként a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk (szó szerint), hiszen a gyógyuló bőraláfutások a vörösvértestek helyi bomlása során azonos fázisokon mennek keresztül, így az először vöröses, majd lilás-feketés folt idővel zöldes, végül sárgás színezetet ölt, mielőtt végleg felszívódna.

A biliverdin tehát a vérkeringéssel rendelkező az élőlényekben megvan ugyan, de majdnem minden esetben csak rövid ideig létezik, hiszen egy folyamat köztes terméke, és hamar átalakul bilirubinná. Érdekes kérdés tehát, hogyan lehetséges, hogy a vakondgyíkok már említett képviselőiben nagy mennyiségben található meg a vérben az anyag. A zöld szín ráadásul nem korlátozódik a vérre: az állatok minden szövete, még csontjaik is ilyen árnyalatban pompáznak. Egyetlen más gerincest sem ismerünk, amely zöld vérrel rendelkezne.

A biliverdin ráadásul rendkívül toxikus, teszi hozzá Austin. Ha egy emberi páciens vérébe kis mennyiségben biliverdin vagy bilirubin kerül, bőre és szeme fehér része besárgul, ami általában valamilyen súlyos betegségre, például májgyulladásra utaló tünet. Az epefestékek vérben való jelenlétét nagyon nehezen tolerálja a szervezet, így a sárgaság már önmagában, a háttérben húzódó májproblémákat figyelmen kívül hagyva is komoly problémát jelent.

Austin feltevése szerint a vakondgyíkok azért váltak képessé tolerálni a biliverdin vérben való jelenlétét, mert az epefesték védelmet nyújt egy parazitacsoport, az egysejtű Plasmodiumok ellen, amelyek közt ott találjuk a malária kórokozóit is. A kutató szerint a biliverdin jelenléte erősen megnehezíti a gyíkok megfertőződését. A feltevés igazolása érdekében Austin jelenleg egy zöld és egy vele közeli rokonságban álló, de vörös vérű vakondgyík faj genomjának szekvenálásán dolgozik, és azt igyekszik kideríteni, hogy milyen genetikai eltérések állhatnak a Plasmodiumokkal szembeni ellenálló képesség kialakulásának hátterében a zöld gyíkokban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward