.wtf, .baby, .islam

Az új gTLD-k engedélyeztetésével foglalkozó nemzetközi bizottság eddig több mint 240 esetben találta problematikusnak a regisztrációra benyújtott tartományneveket.

.wtf, .baby, .islam

A különböző kormányok képviselőiből álló Kormányzati Tanácsadó Bizottság eddig több mint 240 esetben kifogásolta az ICANN-hez (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) engedélyeztetésre benyújtott új általános legfelső szintű tartományneveket (generic top level domain, gTLD). A problematikusnak talált kérelmek között olyan névjavaslatok szerepelnek, mint a .wtf, a .baby, illetve az .islam.

A bizottság ilyen esetekben először felveszi a kapcsolatot a kifogásolt tartománynév igénylőjével, hogy további információkat vagy magyarázatot kérjen az adott névvel kapcsolatban, illetve bizonyos neveknél rögtön azt javasolják, hogy az igénylő vonja vissza regisztrációs kérelmét. (A teljes lista a problémák részletes leírásával itt található.)

Az olyan kérelmek esetében, mint a .skin (az igénylő a L’Oréal), a .baby (Johnson & Johnson), vagy az .antivirus (Symantec Corporation), a bizottság az egészséges piaci verseny sérülése miatt aggódik, így mindhárom vállalatot arra kérték, hogy precízen fejtsék ki, pontosan mit kell tennie majd a szintén az adott területen tevékenykedő cégeknek ahhoz, hogy használhassák ezeket a tartományneveket.

A .wtf, .fail, .sucks és más hasonszőrű végződések „túlságosan is negatív minősítést” terjesztenek ki az eléjük helyezett szavakra, így emberek, kezdeményezések, cégek és márkák lejáratására alkalmasak, és félő, hogy védelmi célzatú domainnév-regisztrációra kényszertik a jó hírnevüket megőrizni kívánókat.

A bizottság problematikusnak találta a vallási tartalmú tartománynév-kérelmeket is (.bible, .islam), különösen akkor, ha ezeket nem egy vallási közösség, hanem egy magáncég vagy kormányzati szerv nyújtotta be. Szintén visszavonásra javasolták az .ooo végződést is, mivel „vizuális hasonlóságot mutat” Ausztrália három nullából álló segélyhívó számával, így „veszélyhelyzetben összezavarhat egyes a felhasználókat.”

A országok, földrészek vagy nagyobb területi egységek neveit tartalmazó kérvényeket (.patagonia, .africa) azonnali visszavonásra javasolták, mivel  elsődlegesen helyi használatra vannak fenntartva, és csak az adott területen illetékes hatóságok kifejezett engedélyével lehetne őket használni.

Az új gTLD-k első csoportja várhatóan 2013-ban kerül forgalomba.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward