Whiskyt érlel egy japán cég a Nemzetközi Űrállomáson

A Suntory kutatóit az érdekli, hogyan befolyásolja a közel súlytalan környezet és a gyakorlatilag állandó hőmérséklet az ital ízének alakulását.

Whiskyt érlel egy japán cég a Nemzetközi Űrállomáson

Kedd hajnalban sikeresen csatlakozotta Nemzetközi Űrállomáshoz a Japán Űrügynökség teherhajója, amely a létfontosságú ellátmány mellett némi whiskyt is magával vitt. Az alkoholra áhítozó űrhajósok azonban ennek ellenére szomjasak maradnak, mivel a nedűt nem nekik szánták, hanem egy tudományos kísérlet részeként küldték az űrbe.

A Suntory nevű japán italgyártó cég képviselői július végén jelentették be, hogy összesen hat mintát küldenek fel az űrállomásra whiskyjeikből és más termékeikből, hogy megfigyeljék, a mikrogravitáció hogyan befolyásolja az érési folyamatot. A cég Japán legrégibb működő whiskyfőzdéje, és 2013-ban – a skótok nagy bánatára − az általuk előállított Yamazaki Single Malt Sherry Cask lett a világ legjobb whiskyje.

Az űrbe küldött minták közt a Suntory szóvivőjének elmondása szerint akad egy 21 éves single malt és egy olyan whisky is, amely idén készült. A mintákat augusztus 16-án indították útjára, és azokat kicsomagolás után az űrállomás japán kísérleti moduljában helyezik el az űrhajósok. A kísérlet célja annak felmérése, hogy a minimális gravitáció és stabil hőmérsékletű környezet hogyan befolyásolja az ital ízének selymessé válását.

A legtöbb alkoholos ital íze egyre selymesebb, lágyabb, harmonikusabb lesz, ahogy telnek az évek, bár az ennek hátterében zajló folyamatok egyelőre nem ismertek. Egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek japán szakértők is tagjai voltak, azonban arra utaló jeleket talált, hogy az áramláskeltő tényezőktől mentes környezet talán szerepet kaphat az íz átalakulásában, mivel ilyen körülmények közt az italban található víz, etanol és egyéb összetevők bonyolult molekuláris struktúrákat tudnak formálni.

Az űrállomáson honoló egyenletes hőmérséklet és a gyakorlatilag súlytalan környezet pedig ideális lehet a teória tesztelésére, vélik a szakértők. Az első mintákat a tervek szerint egy év elteltével küldik vissza a Földre, míg a többi legalább két évig marad az űrállomáson. Az italokat a Földön laborvizsgálatoknak vetik alá, arról azonban egyelőre nem nyilatkoztak a Suntory részéről, hogy ezeket követően esetleg piacra dobják-e az űrwhiskyt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward