Warhol Monroe-ja 15 millió dollárért

Marilyn Monroe egyik, Andy Warhol által készített portréja várhatóan több, mint 15 millió dollárért kelhet majd el, ha elárverezik a Christie's árverésén New York-ban májusban.

Warhol Monroe-ja 15 millió dollárért

Marilyn Monroe egyik, Andy Warhol által készített portréja várhatóan több, mint 15 millió dollárért kelhet majd el, ha májusban elárverezik a Christie's árverésén New York-ban.

A Lemon (citromszínű) Marilyn, amely az 1960-as évek óta évtizedekre kivonta magát a forgalomból, eredetileg csupán 250 dollárért kelt el egy Warhol-show-n. Warhol 13 arcképet készített a filmsztárról annak 1962-es halálát követően, és mindegyik képen különböző színes háttereket használt.  Ez a darab ugyanannál az amerikai magángyűjtőnél maradt 45 éven át.

Az arckép többi verziója között megtalálható a Gold (arany), a Grape (szőlő), a Cherry (cseresznye), a Mint (menta) és az Orange (narancs) Marilyn, mely utóbbit novemberben adták el 16.2 millió dollárért.

Ugyanezen az árverésen Mao Elnök 1972-ben készült portréját 17.4 millió dollárért adták el, a mely eladás árverési rekordot állított fel a pop art-művész darabjai között. Warhol egy másik Mao-képe május 16-án kerül kalapács alá 2-2.5 millió dollár körüli értéken. Roy Lichtenstein Csendélet szoborral című képe az árverés másik fénypontja, ennek kiinduló ára pedig a hírek szerint 3.5-4 millió dollárra rúg majd.

Warholt, aki 1987-ben halt meg, híresen vonzotta a híresség mint fogalom. Egy nemrég készült filmben, a Factory Girl-ben Warholt az osztrák születésű Guy Pearce nevű színész játsza. Ebben a filmben Sienna Miller alakítja Edie Sedgwick-et, a művész egyik múzsáját.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward