Vízsugaras nyomtatót hoztak létre Kínában

A módszerrel nyomtatott oldalakról 22 óra elteltével eltűnik a szöveg, így a lap ismételten felhasználhatóvá válik, csökkentve a papírfelhasználást az olyan esetekben, amikor egy olvasás után a szemétben köt ki a dokumentum.

Vízsugaras nyomtatót hoztak létre Kínában

A Kína északkeleti részén található Csilin Egyetem kutatói érdekes megoldást ötlöttek ki a papírfelhasználás csökkentésére: egy olyan, úgynevezett vízsugaras nyomtatót alkottak, amelyet használva csak korlátozott ideig olvasható a papírra nyomott szöveg. 22 óra elteltével a nyomat teljesen eltűnik, így a papír újra felhasználható.

Csang Hsziao-an vezető kutató elmondása szerint a nyomtatott oldalak 40 százaléka egyetlen olvasás után a kukában köt ki, így az ilyen „egyszer használatos” dokumentumok esetében nyugodtan lehetne a speciális nyomtatót használni, amelynek egyébként tintasugaras funkciója is van, így ha tartósabb nyomatokra vágyik a felhasználó, egy gombnyomással megkaphatja azt is.

Az eljárás lényege nem elsősorban a nyomtatóban, hanem a papírban rejlik. A teljesen mezei nyomtatópapírt egy színtelen festékanyaggal kezelik, amely vízzel reagálva láthatóvá válik. Ahogy a papír kiszárad, a festék is újra színtelen lesz, így egy-egy lap több tucat alkalommal is felhasználható. A tinta akár azonnal is „eltűntethető”, ha magasabb hőmérsékletnek teszik ki a lapot.

A kínai kutatók elmondása szerint a papír vegyi kezelése olcsón megoldható: laponként alig 5 százalékkal növeli meg az előállítási költségeket. Csang szerint a fő előny nem is feltétlenül az, hogy az irodák ilyen módon pénzt spórolnak meg a kevesebb papír (és tinta) használatával, hanem hogy a módszerrel jelentősen csökkenthető lehet a globális papírfelhasználás, és ennek következtében a fakitermelés mértéke is. Nemzetközi adatok szerint az évente kivágott famennyiség 35 százalékát − vagyis közel 4 milliárd fát − a papíripar használja fel.

A toxikológiai tesztek alapján a kezelt papír nem jelent veszélyt az élővilágra. A szakértők jelenleg olyan festékbevonatokon dolgoznak, amelyekkel tartósabbá tehető a vizes nyomtatás, illetve eltérő színeket is szeretnének létrehozni az eddig sikeresen megvalósított, alább látható négy árnyalat mellett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward