Vízfalakkal oldanák meg az űrhajókon a létfenntartást

Emberi szempontból nézve a jövő űrhajóinak legfontosabb része nem hajtómű vagy netán a fegyverrendszer lesz, hanem a létfenntartó rendszer, amely nélkül az űrhajósok nem képesek túlélni az űrben. 

Vízfalakkal oldanák meg az űrhajókon a létfenntartást

Emberi szempontból nézve a jövő űrhajóinak legfontosabb része nem hajtómű vagy netán a fegyverrendszer lesz, hanem a létfenntartó rendszer, amely nélkül az űrhajósok nem képesek túlélni az űrben. Ezek az összeállítások napjainkban nagyon nagy helyet foglalnak el, és rendkívül bonyolultak, a NASA azonban azt tervezi, hogy az űrhajók következő generációjában az élet szempontjából oly fontos rendszer a hajótest falának részét képezi majd.

Az ember szinte nevetségesen alkalmatlan az űrutazásra. Törékeny kis lények vagyunk, és csak a környezeti tényezők nagyon szűk állapotsávjában vagyunk képesek működni. Ilyen szempontból sokkal kedvezőbb lenne, ha mindannyian medveállatkák lennénk, mert akkor egyáltalán nem lenne szükségünk űrhajókra vagy űrruhára az űrben való utazáshoz. Amíg azonban a legszélsőségesebb körülmények között is helytálló aprócska élőlények átveszik az uralmat, az emberi űrhajósok rá vannak utalva a létfenntartó rendszerekre, vagyis biztosítani kell számukra a kellő mennyiségű oxigént, élelmet és vizet, valamint meg kell szabadulni az emberi szervezet termelte melléktermékektől, ide értve a szén-dioxidot is.

A NASA azt tervezi, hogy lecseréli az ezeket a feladatokat jelenleg ellátó komplikált rendszert, és helyette egy Water Walls (Vízfalak) nevű koncepciót valósít meg. Az elképzelések szerint egy hatszögletű, polietilén zsákokból összeálló fal látná el a létfenntartás feladatát. Az egyes zsákokba helyezett szűrők, baktériumok, algák és féligáteresztő membránok révén valósulna meg a melléktermékek feldolgozása és az oxigéntermelés. Az algák egyben élelmiszerforrásként is szolgálhatnának az űrhajósok számára, teljessé téve ezzel a kört.

A zsákokból álló réteg a hajótest külső részén kapna helyet, így a káros sugárzás ellen is védelmet nyújtana, valamint hőszigetelő rétegként funkcionálna, további helyet spórolva az űrhajó fedélzetén. A zsákok gyakorlatilag önfenntartóan működnének, és ha egy-egy ki is esne valami miatt a rendszerből, könnyen és olcsón pótolható lenne. Az újfajta létfenntartó rendszer különösen a hosszú, több évig elhúzódó űrutazások során lenne hasznos, amelyekről egyre több szó esik napjainkban. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward