Vízen ugráló piciny robotokat készítettek

A szakértők olyan apró robotokat hoztak létre, amelyek a tavi molnárpoloskákhoz hasonlóan képesek megállni a víz felületén, vagy akár ugrálni is rajta.

Vízen ugráló piciny robotokat készítettek

A Szöuli Állami Egyetem és a Harvard kutatói olyan apró robotokat fejlesztettek ki, amelyek a tavi molnárpoloskákhoz hasonlóan képesek megállni a víz felületén, sőt: arról el is tudnak ugrani, hogy aztán kicsit odébb mindenféle placcsanás nélkül érjék el a felszínt. A különleges robotok a szakértők szerint egy napon sokkal hatékonyabbá tehetik az áradások túlélői utáni kutatást, és persze kémkedésre is használhatók lehetnek.

A kutatók célja azonban elsősorban nem az volt, hogy apró kémeket építsenek, hanem egyszerűen a kisméretű robotok víz(b)en való közlekedését igyekeztek hatékonyabbá tenni. Ahogy megfogalmazták, mindig is lenyűgözte őket a rovarok vízen járása és ugrálása, amihez hasonlóra sem az emberek, sem a mesterséges rendszerek nem képesek. A kutatók tehát nagysebességű felvételeken tanulmányozták a tavi molnárpoloskák mozgását, majd hasonló kialakítású robotjuk lábait a rovar végtagjaihoz hasonlóan kezdték mozgatni.

Az ugrásokat segítő katapult-mechanizmust a bolhák ihlették: ennek köszönhetően a piciny robot akár 14 centiméteres magasságba is képes felugrani, függetlenül attól, hogy szárazon vagy vízen van, és ha a víz felszínéről rugaszkodik el, sem induláskor, sem a leérkezéskor nem töri meg a felszínt.

Nem ez az első olyan robot, amely a molnárpoloskák mozgását imitálja. A Carnegie Mellon Egyetem kutatói korábban létrehoztak egy olyan apró szerkezetet, amely szintén képes a vízen járni, három évvel ezelőtt pedig a Waterloo-i Egyetem kutatói álltak elő egy 14 centiméter magasságú és 35 centiméter oldalirányú hosszúságú ugrásokra képes robottal. Az említett fejlesztések azonban nagyon kevéssé hasonlítottak az őket megihlető rovarokra: sokkal nehezebbek voltak ezeknél, és széles tappancsokat használtak a víz felszínén való megmaradáshoz.

Az új molnárpoloska-robot ezzel szemben mindössze hétszer nehezebb a rovarnál, és hosszú, vékony lábaival halad a vízen. A molnárpoloskákra immár kívülről is hasonlító fejlesztés így annak jobb megértésében is segíthet, hogy hogyan mozognak ezek az élőlények a valóságban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward