Vízcsapdák lehetnek a rejtélyes tündérkörök

Egy német kutató szerint Namíbia sivatagának kopasz foltjai valójában termeszek által kialakított és fenntartott apró oázisok. 

Vízcsapdák lehetnek a rejtélyes tündérkörök

A kutatókat évtizedek óta foglalkoztatja Namíbia tündérköreinek rejtélye. Az Angola és Dél-Afrika között 2000 kilométer hosszan húzódó félsivatagos terület kör alakú kopasz foltjait már rengetegféle műszerrel vizsgálták az ide látogató botanikusok és egyéb szakemberek, de mindeddig nem sikerült magyarázatot találni kialakulásuk hátterére.

A tündérköröket övező misztérium tavaly tovább fokozódott, amikor is nyilvánosság kerültek Walter Tschinkel, a Floridai Állami Egyetem biológusának kutatási eredményei. A szakértő négy év műholdfelvételeit hasonlította össze, és vizsgálata során kiderült, hogy egyes körök ez idő alatt eltűntek, míg közben másutt új formációk keletkeztek. Ez volt az első biztos arra utaló jel, hogy a tündérkörök valamilyen módon kötődnek az élővilághoz. Tschinkel adatai alapján 41 évre becsülte egy-egy formáció élettartamát, de azt ő sem tudta kitalálni, hogy mi hozhatja létre ezeket.

Norbert Juergens, a Hamburgi Egyetem ökológusa egy évvel Tschinkel után, 2006-ban kezdett foglalkozni a tündérkörökkel. Átfogó kutatása során megfigyelte, hogy milyen állatok fordulnak elő a formációk környékén, és azok talajában. Összesen 1200 tündérkört vizsgált meg ilyen módon, és egyetlen olyan fajt talált, amelynek jelenléte majdnem minden esetben kimutatható volt: a homoki termesz.

A termeszek nyomait könnyű figyelmen kívül hagyni, mivel szinte úsznak a homokban, és csak nagyon finom, ideiglenes alagutakat hagynak hátra maguk után. Más termeszfajokkal ellentétben nem építenek látványos felszíni vagy kiterjedt föld alatti lakhelyeket, és többnyire csak éjszaka bújnak elő a talajból. Juergens viszont óvatos talajvizsgálatai során majdnem minden tündérkörben nyomára akadt az állatoknak.

A kutató magyarázata szerint a homoki termeszek alagútásás közben károsítják, illetve felélik az útjukba kerülő növények gyökereit, és ennek következtében jönnek létre a tündérkörök. A vizsgálatba bevont, jelenleg is kialakulóban levő 24 ilyen formáció mindegyikének talajában megtalálta az állatokat, bár az továbbra is rejtély, hogy miért tűnnek el a tündérkörök egy idő után. Juergens feltételezése szerint ennek hátterében a bojok életmódja állhat.

A kutató úgy véli, hogy a termeszek tudatosan alakítják ki és tartják fenn ezeket a növénymentes foltokat, mégpedig azért, mert ilyen módon csapdába ejthetik az értékes esővizet. A száraz éghajlatú területen évente maximum 100 milliméter csapadék esik, amelyet a növények pillanatok alatt felszippantanak. A tündérkörökben viszont nincsenek növények, így a víz leszivároghat a porózus talaj mélyére, ahol hosszú ideig megőrződik. Juergens mérései alapján a csupasz foltok talajának 60 centiméteres mélyében az év bármely szakában minimum 5 százalékos víztartalom mutatható ki, ami bőven elég a termeszek vízigényének kielégítésére.

A vízcsapdák jelenléte magyarázatot adhat arra is, hogy miért nő olyan gyakran a környező vidéken jellemzőnél jóval magasabb és dúsabb növényzet a tündérkörök kerületén. Juergens elmélete szerint a termeszek a nedvesebb időszakokban a környező füves térségekből táplálkoznak, az ínségesebb időkben pedig visszahúzódnak a vízcsapda közvetlen környezetébe, és az annak határán burjánzó füveket fogyasztják. Ahogy ezeket fokozatosan felélik az évek alatt, a kör sugara egyre növekszik.

A kutató egyenesen úgy véli, hogy a termeszek a tündérköröknek köszönhetően alapvetően megváltoztatják a környék ökoszisztémájának szerkezetét is. A formációk közelében 10-20-szor akkora az élővilág diverzitása, mint a környező sivatagban. Az állatok egy része a termeszekből, mások a tündérkört övező dús fűből táplálkozik. „Ezek az aprócska rovarok képesek voltak a minimális csapadékot egész évben kitartó, állandó utánpótlássá alakítani, és ezáltal egy élhető ökoszisztémát teremteni”- mondja Juergens.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward